HALKALI'DA 'AŞURA MATEM MERASİMİ' DÜZENLENDİ

Kerbela'da şehit edilen Hz. Muhammed'in torunu Hz. Hüseyin ve 71 yakını, matemin 1382. yılında Küçükçekmece'de "Evrensel Aşura Matem Merasimi" ile anıldı. Caferilik İnancını Tanıtma Araştırma ve Eğitim Derneği (CAFERİDER) tarafından Hz. Muhammed'in torunu Hz. Hüseyin ve 71 yakınının Kerbela'da Yezid tarafından şehit edilişinin 1382. yılında Yahya Kemal Beyatlı Gösteri Merkezi'nde "Evrensel Aşura Matem Merasimi" düzenlendi.
Bu haber 2021-08-18 13:54:24 eklenmiş ve 2062 kez görüntülenmiştir.

Bölgede sabahın erken saatlerinden itibaren güvenlik önlemi alan polis ekipleri, Halkalı Meydan'a ve Yahya Kemal Beyatlı Gösteri Merkezi'ne çıkan Halkalı Gümrük Yolu, Güneşli Köprüsü çıkışı Fatih Caddesi ve Fulya Sokağı trafiğe kapattı. Matem sembolü olan siyah kıyafet giyen vatandaşlar erken saatlerde kortejler halinde salona geldi. Yoğunluk dolayısıyla salona giremeyenler etkinliği dışarıda kurulan dev ekrandan takip etti. Protokol konuşmalarının ardından Zeynebiye Tiyatro Ekibi, Kerbela'da yaşananların anlatıldığı skeç sahneledi. Yaklaşık bir saat süren skeci izleyenlerin gözyaşlarını tutamadığı görüldü.

 

ÖZGÜNDÜZ ‘ÇİN SEDDİ’NDEN BALKANLARA KADAR HÜSEYİNİN YANINDAYIZ’

Türkiye Caferileri Lideri Selahattin Özgündüz de bu coğrafyada, Çin Seddi'nden Balkanlar'a kadar her kesimden milletin Hüseyin'in yanında, Yezid'in karşısında olduğunu söyledi.

"Bu soylu millet soylu Hüseyin'den kopmuyor, kopmayacak. Gazi Meclisimizin başkanvekili ve muhalefet partisinin temsilcileri de hazır buradayken Gazi Meclis'e kanun teklifi, tasarısı arz ediyorum. Lütfen artık yerinden kalkan benim inancımla inançsal kimliğimle alay etmesin. Bunun önünü lütfen alın. Allah Kur'an da demiş ki; Allah'tan korkun, bunun gereği olarak da doğrularla beraber olun. Allah bizi yanlışların, zalimlerin, Yezidlerin karşısında etsin. Allah birliğimizi, dirliğimizi bozmasın."

KÜÇÜKÇEKMECE BELEDİYE BAŞKANI ÇEBİ ‘BARIŞ İÇİNDE BİR DÜNYA …’

Küçükçekmece Belediye başkanı Kemal Çebi “Aynı acıların tekrar yaşanmadığı, bir arada ve barış içinde yaşadığımız bir dünya olsun istiyorum.

Kerbelâ matemini yüreğinde taşıyan tüm ehlibeyt sevdalılarını selamlıyor, Hz. Hüseyin'i ve onunla birlikte can veren tüm yarenlerini saygıyla anıyorum” dedi.

 

TÖREN KORTEJ YÜRÜYŞLERİYLE BAŞLADI

Günün ilk saatlerinden itibaren İstanbul'un çeşitli semtlerinden törene katılmak üzere Aşura Meydanı'na gelen vatandaşlar, Kerbela şehitleri için okunan mersiye ve ağıtlara eşlik etti. Matemi simgeleyen siyah kıyafetler giyen katılımcılar, Zeynebiye ve Fatih Caddesi'nde kortej halinde yürüdü.

"Ya Hüseyin", "Ya Zeyneb" yazılı pankart ve dövizler ile Türk ve Azerbaycan bayrakları taşıyan kortejde Azerbaycan'dan gelen bazı gruplar da yer aldı. Meydan ve çevresindeki alanlara, ev ve iş yerlerine, Kerbela olayını tasvir eden resimler de asıldı.

Törene katılanlar, Zeynebiye Gençlik Tiyatrosu Genel Sanat Yönetmeni Erdoğan Ünlü yönetimindeki Kerbela faciasını anlatan tiyatro gösterisini gözyaşlarıyla izledi. Katılımcılar, Azerbaycanlı Seyyid Taleh Boradigahi'nin okuduğu mersiyelere de eşlik etti.

Tören boyunca Yahya Kemal Beyatlı Gösteri Merkezi, Aşura Meydanı ve çevresinde güvenlik önlemleri aldı. Mekanın dışında kalan kalabalık ise töreni alana yerleştirilen ekranlardan izledi. Öte yandan Türk Kızılay'ın "Kan Ver, Hayat Kurtar" sloganıyla düzenlediği kampanya kapsamında çok sayıda katılımcı kan bağışında bulunurken, çadırda sırası gelen vatandaşlara da yeni tip koronavirüs (Kovid-19) aşıları da yapıldı.

Küçükçekmece Halkalıda yapılan törene, milletvekilleri ile Küçükçekmece Kaymakamı Turan Bedirhanoğlu ve Küçükçekmece Belediye Başkanı Kemal Çebi de katıldı.

ETİKETLER : Kerbela şehit Hz. Muhammed'in torunu Hz. Hüseyin CAFERİDER SELAHADDİN ÖZGÜNDÜZ KEMAL ÇEBİ HALKALI KÜÇÜKÇEKMECE MERASİM MATEM
Yorumlar
Adınız :
E-Mail :
Başlık :
Yorumunuz :
Güvenlik :
Değiştir  
Toplam 0 yorum. Tüm yorumları okumak için tıklayın.
Diğer YAŞAM haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 › 
Arşiv Arama
- -
Anket
CUMHURBAŞKANI KİM SEÇİLİR
Seri İlanlar
Gazete Avcılar
© Copyright 2013 DKM Tasarım. Tüm hakları saklıdır. Dkm Medya
GÜNDEM
Kadına Şiddet
Anayasa Haberleri
gazete avcılar
gazete avcılar
SPOR
Galatasaray
Fenerbahçe
Basketbol Haberleri
Şampiyonlar Ligi
SİYASET
Recep T. Erdoğan
Devlet Bahçeli
EĞİTİM
Eğitim Haberleri
Eğitim Bakanlığı
A.Ö.L.
Eğitim Portalı
DÜNYA
LİNG
Hava Durumu
ilkbir hizlipro Dolar kaç para