Avcılar’da Esra Yıldız cinayet olayı Kadına Şiddete hayır simgesi oldu

Eylül ayında Avcılar'da boğazı kesilerek vahşice öldürülen Esra Yıldız cinayeti unutulmadı, toplumun kanayan yarası Kadına Şiddet bir kez daha kınandı. Deva Partisi İstanbul İl Kadın Çalışmalar Başkanlığı’nın Avcılar ilçede yapığı etkinliğe şiddete kurban giden Esra Yıldızın annesi aynı zamanda Deva Parti Avcılar İlçe Başkan Yardımcısı olan Yasemin Dallı’da katıldı. Deva Partisi İstanbul İl Kadın Çalışmalar Başkanlığı’nın daveti ile 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Uluslararası Mücadele Günü için Deva Parti Avcılar İlçe Binasında toplanan kalabalığa; Genel Merkez Kadın Politikaları Başkanı Elif Esen, İstanbul İl Başkanı Erhan Erol, İstanbul Kadın Çalışmaları Başkanı Bahar Kayserilioğlu, Avcılar İlçe Başkanı Selçuk Akgül, Avcılar Kadın Çalışmaları Başkanı Sevim Kosova Uçar ve Avcılar Yönetim Kurulu Üyesi Yasemin Dallı hitap ettiler. Yapılan konuşmalarda; “Kadınlar halen toplumsal cinsiyet eşitsizliği, ayrımcılık, fiziksel, cinsel, ekonomik, psikolojik, dijital şiddet ve tacize maruz kalmaktadır. Bunun yanında en temel İnsan Hakkı YAŞAM hakla-rı vahşice ellerinden alınmaktadır” vurgusu üzerinde duruldu.
Bu haber 2021-11-25 09:51:10 eklenmiş ve 3890 kez görüntülenmiştir.

Deva Partisi İstanbul İl Kadın Çalışmalar Başkanlığı’nın hazırladığı kadına şiddete hazır basın açıklamasında ise şu satırlara yer verildi.

Üzülmek Yetmez!

 

 

Ülkemizde tüm yasal düzenlemelere rağmen özellikle kadına yönelik ayrımcılık, şiddet ve kız çocuklarının eğitimi alanlarında sorunlar tüm ağırlığıyla artarak devam etmekte, toplumu etkilemektedir. Kadınlar halen toplumsal cinsiyet eşitsizliği, ayrımcılık, fiziksel, cinsel, ekonomik, psikolojik, dijital şiddet ve tacize maruz kalmaktadır. Bunun yanında en temel İnsan Hakkı YAŞAM hakları vahşice ellerinden alınmaktadır.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı (ASPB) Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü (KSGM) tarafından en son 2014 yılında yapılmış olan bir çalışmaya göre (Türkiye’de Kadına Yönelik Aile İçi Şiddet Araştırması) her 10 kadından yaklaşık 4’ü eşi veya birlikte olduğu erkek tarafından fiziksel şiddete; %44’ü psikolojik şiddete; %30’u da ekonomik şiddete maruz kalmıştır. 2021 yılının Kasım ayının ortasına kadar öldürülen kadın sayısı ise 345’i bulmuştur. Failler hak ettikleri cezayı bulmadıkça şiddet büyümekte, canlar kayıp gitmeye devam etmektedir.

Hukuk var ama uygulama kısmı sorunlu ve yetersiz. Kanunlar kadını koruyamıyor.

 

Dünya Ekonomik Forumu Toplumsal Cinsiyet Uçurumu 2020 yılı verilerine göre;

Türkiye 153 ülke arasında 130. sırada yer almaktadır. Aynı zamanda OECD’ye üye ülkeler arasında da kadına yönelik şiddetin en yaygın olduğu ülke. Yine OECD ülkeleri arasında kadın istihdam oranı en düşük, G20 ülkeleri arasında ise kadınların işgücüne katılım oranında sondan 2.sırada.

Polis Akademisi Yayınları’ndan aldığımız bilgilerde ise kadın cinayeti faillerinin %77’sinin eğitimsiz veya ilköğretim mezunu erkekler olduğu, sadece %6’sının üniversite mezunu ya da lisans üstü mezunu olduğu görülmekte. Tüm bu veriler bize eğitimle şiddet arasında hatta yine eğitimle – yoksulluk - şiddet arasında anlamlı bir bağ olduğunu göstermektedir.


Kadına yönelik şiddet ve ayrımcılıkla ilgili olarak, bugüne kadar en önemli yaptırım gücü olan uluslararası düzenleme Avrupa Konseyi İstanbul Sözleşmesi’dir. Fakat bildiğiniz gibi kısa bir süre önce Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile kadınlara karşı bu sorumluluktan vazgeçilerek İstanbul sözleşmesinden tek taraflı beyanla çıkılmıştır.

Oysa ki bugün şiddet ve cinayetler artıyor, yargı kararları potansiyel katil ve istismarcı biriktiriyor, hatta teşvik ediyor.

 

İç Hukukumuzda İstanbul Sözleşmesi’nin yansıması olan 6284 sayılı “Ailenin Korunması ve Kadına Yönelik Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun” ise 2012 yılında İstanbul Sözleşmesi sonrası kabul edilmiştir. “Şiddete Sıfır Tolerans” prensibi ile çıkılan bu yolda ne sözleşmede ne de imzalayan iktidar tarafında değişiklik olmamasına rağmen üstelik net bir çıkış gerekçesi bulunmadan İstanbul Sözleşmesinden çıkılmıştır.

 

Biz DEVA iktidarında kadına yönelik şiddet ve ayrımcılıkla mücadele etmeye ve kadınların güvenliğini hızla ve etkin bir şekilde sağlamaya kararlıyız.

 

 

§  İktidara geldiğimizde İstanbul Sözleşmesi’nin tekrar tarafı olacağız.

 

§  6284 sayılı kanunun, tüm ilgili sorumlu kişileriyle birlikte en etkin şekilde uygulanmasını sağlayacağız.

 

§  Türk Ceza Kanunu’nda ve İnfaz yasasında, değişiklikler yapacak ve kadına yönelik şiddet ile ilgili caydırıcı cezalar öngöreceğiz.

§  Koruyucu tedbir kararları verilmesi sonrasında işlenen suçlarda; denetimli serbestlik, iyi hal, haksız tahrik gibi tedbir ve ceza indirimlerinin uygulanmasını engelleyeceğiz.

§  Cezaevlerindeki kadınların yaşam koşullarını ve ihtiyaçlarını temel hak ve özgürlükler kapsamında iyileştireceğiz.

§  Kadınların tüm karar süreçlerinde ve siyasette erkeklerle eşit temsiliyetle yer alabilmeleri için, pozitif ayrımcılık dahil olmak üzere her türlü önlemi alacağız.

§  Kadın istihdamını arttıracağız.

§  STK’ların güçlendirilmesine destek verecek, özellikle kadın Sivil Toplum Kuruluşları ile ortak akıl, istişare ve iş birliği içinde çalışacağız.

Unutmayalım ki;  

 

ŞİDDET SUSTUKÇA VE ÖNLENMEDİKÇE BÜYÜR.

Biz susmayacağız,

Susturanın karşısında olacağız…

 

ÇOK NETİZ!

Kadına karşı her türlü ayrımcılığın karşısındayız!

 

ÇOK NETİZ!

Kadına karşı şiddet faillerinin tümü, hukuk önünde hesap verene kadar kadının yanındayız!

 

ÇOK NETİZ!

Tekrar imzalanana kadar İstanbul Sözleşmesi’nin yanındayız!

 Kadın DEVAda Yaşayacak! 


 

 


ETİKETLER : Avcılar’da Esra Yıldız cinayeti Kadına Şiddete hayır Deva Parti Avcılar Yasemin Dallı Erhan Ero Selçuk Akgül Elif Esen Tülin Altan İl Kadın Kolları Çalışma Gurubu
Yorumlar
Adınız :
E-Mail :
Başlık :
Yorumunuz :
Güvenlik :
Değiştir  
Toplam 0 yorum. Tüm yorumları okumak için tıklayın.
Diğer Sosyal Sorumluluk haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 › 
Arşiv Arama
- -
Anket
CUMHURBAŞKANI KİM SEÇİLİR
Seri İlanlar
Gazete Avcılar
© Copyright 2013 DKM Tasarım. Tüm hakları saklıdır. Dkm Medya
GÜNDEM
Kadına Şiddet
Anayasa Haberleri
gazete avcılar
gazete avcılar
SPOR
Galatasaray
Fenerbahçe
Basketbol Haberleri
Şampiyonlar Ligi
SİYASET
Recep T. Erdoğan
Devlet Bahçeli
EĞİTİM
Eğitim Haberleri
Eğitim Bakanlığı
A.Ö.L.
Eğitim Portalı
DÜNYA
LİNG
Hava Durumu
ilkbir hizlipro Dolar kaç para