Basında Sansürün İlk Kez kaldırılışının 108. Yılı Kutlanıyor

İstanbul Yerel Gazeteciler Derneği (İYGAD) Yönetim Kurulu bir açıklama yaparak, 24 Temmuz Basın Özgürlüğü İçin Mücadele Günü nedeniyle yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı:
Bu haber 2016-07-25 10:08:03 eklenmiş ve 1705 kez görüntülenmiştir.

 

24 TEMMUZ

 

 İstanbul Yerel Gazeteciler Derneği (İYGAD) Yönetim Kurulu bir açıklama yaparak, "Basında Sansürün İlk Kez kaldırılışının 108. Yılı"nı kutladı. 24 Temmuz Basın Özgürlüğü İçin Mücadele Günü nedeniyle yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı:

 

 1908’den beri Türk Basını’nda sansürün kaldırılmasının yıl dönümü olarak kutlanan “24 Temmuz”lar, Gazeteciler Günü-Basın Bayramı olarak kutlanır. 24 Temmuzlar, Osmanlı İmparatorluğunda escort bodrum İkinci Meşrutiyetle (1908) birlikte basından sansürün ilk kez kaldırılışını simgeler. O gün gazeteciler, yayıncılar olağanüstü bir dayanışma göstererek gazetelerine, matbaalarına görevlerini yapmaya gelen sansür memurlarını içeriye sokmamışlardır. Ve ertesi gün ilk kez gazeteler sansürsüz yayınlanmıştır.

 

24 Temmuzlar meslek örgütlerince 1971’e kadar basın bayramı olarak kutlanmıştır. Ancak 1971 darbesinden sonra TGC yönetimi gazetecilere ve yayıncılara yönelik sıkıyönetim sansürü ve ağır baskılar karşısında 24 Temmuzları bayram olmaktan çıkarmış “Geleneksel Gazeteciler Günü ve Basın Özgürlüğü için Mücadele Günü” olarak kabul ve ilan etmiştir.

 

Medyanın darbenin önlenmesinde ne kadar önemli bir rol oynadığını, olağan üstü hal İlan edilmiş olsa dahi basın özgürlüğüne daha güçlü sahip çıkılması gerektiğini bir kez hatırlatıyoruz.

 

Umuyoruz ki darbe girişiminin ardından iktidarı ve muhalefeti ile Türkiye artık demokrasinin uluslararası ölçütlerine uyum sağlayabilir, toplumsal barışı ve kardeşliği sağlayacak çare bulunabilir.

 

Basın özgürlüğünün, yaşam hakkının, emeğe saygının olmadığı iklimlerde nefes almak zordur. Halkın gerçekleri ‘sansürsüz’ ve tüm boyutlarıyla öğrenmek anayasal hakkıdır. Bu duygularla meslektaşlarımızın 24 Temmuz Basın Özgürlüğü İçin Mücadele Günü’nü kutluyor, gelecek 24 Temmuz’ların çok sesli çağdaş bir toplumun bayramı olarak kutlanmasını diliyoruz.

İstanbul Yerel Gazeteciler Derneği (İYGAD) Yönetim Kurulu

ETİKETLER : iygad 24 temmuz basın bayramı yerel gazeteciler derneği basın günü
Yorumlar
Adınız :
E-Mail :
Başlık :
Yorumunuz :
Güvenlik :
Değiştir  
Toplam 0 yorum. Tüm yorumları okumak için tıklayın.
Diğer DİĞER haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 › 
Arşiv Arama
- -
Anket
CUMHURBAŞKANI KİM SEÇİLİR
Seri İlanlar
Gazete Avcılar
© Copyright 2013 DKM Tasarım. Tüm hakları saklıdır. Dkm Medya
GÜNDEM
Kadına Şiddet
Anayasa Haberleri
gazete avcılar
gazete avcılar
SPOR
Galatasaray
Fenerbahçe
Basketbol Haberleri
Şampiyonlar Ligi
SİYASET
Recep T. Erdoğan
Devlet Bahçeli
EĞİTİM
Eğitim Haberleri
Eğitim Bakanlığı
A.Ö.L.
Eğitim Portalı
DÜNYA
LİNG
Hava Durumu
ilkbir hizlipro Dolar kaç para