Eğitim Uzmanından Çocuk hikayesi

Karakter ve Değerler Eğitimi Uzmanı Songül ÜNGÜT TAŞKIN’ın BALIK BUBBALO VE YEDİNCİ KITA MACERASI isimli Çocuk kitabı ebeveynlere tavsiye ediliyor. Uzman Klinik Psikologdan Karakter ve değerler eğitimi uzmanı Songül Üngüt Taşkın'ın yazdığı BALIK BUBBALO VE YEDİNCİ KITA MACERASI hikâyeyisini tüm ebeveynlere tavsiye ediyor.
Bu haber 2020-08-23 11:38:25 eklenmiş ve 3223 kez görüntülenmiştir.

Dr. Öğretim Üyesi Uzman Klinik Psikolog Burak UĞUZ “Çocukların karakter gelişiminin % 80'inin tamamlandığı 0-8 yaş arası "erken çocukluk dönemi" olarak bilinir. Akademik ve sosyal hayattaki başarı için önemli olan dil becerilerinin temelinin atıldığı bu dönemde sosyal ve ahlaki değerler de yerleşmeye başlar. Gelişimin oldukça hızlı olduğu bu dönemde çocuklara sunulacak her türlü eğitim kritik öneme sahiptir. Sabırsızlık, tüketim, rekabet, şiddet ve bencilliğin yoğunlaştığı günümüzde hoşgörü, saygı, sevgi, sorumluluk, dürüstlük, fedakârlık, sabır, sadelik, özgüven, yardımlaşma gibi temel değerlerin bu dönemde verilmesi kişiliğin oluşmasına önemli katkı sağlar.

Çocuklar iyi-kötü, doğru-yanlış gibi davranış şekillerini hikâye kitaplarından öğrenebilir. Hikâyeler farklı yaşam deneyimleri ile örnek alabilecekleri çeşitli karakterler sunarak empati, sorun çözme, hayal kurma, yaratıcılık yeteneklerini geliştirir ve daha donanımlı bireyler yetişmesini sağlar. Çocuklara kendi kültürlerini tanıtırken farklı kültürleri kıyaslama imkânı da vererek çoklu bakış açısının gelişmesine ve bu sayede farklılıklara saygılı, anlayışlı bireyler olarak büyümesine katkıda bulunur.

Karakter ve değerler eğitimi uzmanı Songül Üngüt Taşkın'ın yazdığı bu hikâyeyi tüm ebeveynlerimize tavsiye ederim” diyor.

 Bize kendinizi tanıtır mısınız?

1984 Osmaniye doğumluyum. 2011’de Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe Lisans, 2009’da Anadolu Üniversitesi Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ön lisans, 2014’de İşletme Fakültesi İşletme Lisans, 2020’de Eğitim Enstitüsü Karakter ve Değerler Eğitimi Yüksek Lisans bölümlerinden mezun oldum. Şu anda Anadolu Üniversitesi idari kadroda memur olarak görev yapıyorum. Karakter ve Değerler Eğitimi Uzmanlığımda hazırladığım proje için Prof. Handan DEVECİ Hocamla, en çok okunan ilk beş kitaptan biri olan Dünya Klasiklerinden Lev Nikolayeviç Tolstoy’a ait ‘İnsan Ne İle Yaşar?’ kitabında bulunan değerleri inceledim.

Kendimi özetle şöyle ifade edebilirim; hikâye kitaplarıyla eğitim kariyerine kendi çocuğuyla başlayan, hayalleri göğe ulaşan, “Anneeee!!! Sen mi çocuksun, ben mi?” diyen beş yaşındaki oğlum Kıvanç Bora’nın annesiyim.

 

Çocuk kitabı yazmaya nasıl başladınız?

Prof. Handan Deveci Hocamızın “Geleceği Kazanmak: Değerler Eğitimi” isimli söyleşisini izlemiştim. Bu söyleşide çocuklara akademik başarıdan önce değerler eğitimi verilmesi gerektiğinden bahsediliyordu. Konuyla ilgili örnek verilen bir öğretmenin kısa sürede değerler eğitimiyle çocuklar üzerinde olumlu kazanımlar sağlaması, yanı sıra çocukların akademik başarısının da artması ve ebeveynlerin memnuniyeti beni muazzam etkilemişti. İçimde ukde kalan öğretmen olma hayallerim gözümde canlandı. Çok istememe rağmen öğretmen olamamıştım. Başarısız bir öğrenci değildim ama malum sınav sisteminde tüm hayalleriniz 3 saatlik bir zaman dilimine sıkıştırılıyordu.

 

“Peki, ne yapabilirim,” diye düşünmeye başladım. Lise yıllarımdan beri tuttuğum günlüğümü okudum ve daha o zamanlarda bile kitaplarla insanlara seslenmek istediğimi hatırladım. İşte o an karar verdim. Belki öğretmen olamamıştım ama hikâye kitapları yazarak tüm sınıflara girip çocuklara ulaşabilirdim. Onların yüreklerine, karakterlerine dokunabilirdim. Böylece ebeveynlere, öğretmenlerimize ve çocuklara elimden geldiğince karakter ve değerler eğitimi üzerine katkı sağlayacak, hikâyeler yazmaya karar verdim ve yazmaya başladım.

 

Kitabınızı yayınlanma aşamasındaki deneyimlerinizden söz edebilir misiniz?

Çocuk kitabı yazmak çok hassas bir iş! Her kelimesi çok önemli! Çocuğa hem eğlenceli, hem bilgilendirici hem de olumlu değerler kazandıran bir metin oluşturmak aslında öyle dışarıdan göründüğü gibi veya bir çırpıda okunduğu kadar basit değil. Çocukların yaş grubunu, soyut-somut dönemlerini, gelişim süreçlerini göz önünde bulundurmalısınız. “Her bir cümle doğru mesaj verecek mi? Çocuklar üzerinde olumlu etki bırakacak mı? Çocuklara kazanım sağlayacak mı?” vb. birçok detaya önem vermelisiniz. Özetle, hikâyelerimi yazmak kolay bir süreç değildi ama sonuç içime sinince ve resimlerini de çizdirdikten sonra basıma hazır hale geldiler. Birçok yayıneviyle görüştük. Ve sonunda Luna Yayınlarından Mustafa Şimşek Bey’le anlaşmaya vardık. Gerisi karşılıklı iletişimle daha kolaylaştı. Yayınlama süreci çok hızlı ve akıcı oldu.

Editörümüz Alev Hanım’ın metinlere hâkimiyeti, düzenlemeleri ve karşılıklı önerilerimiz çok olumlu gelişti. Bir yayınevinden umduğumuz; hızlı, aktif, ilgili ve pozitif yaklaşım gibi beklentilerimizin karşılanması bizi daha da motive etti. Nihayetinde sonuca ulaştık. Artık gerisini ebeveynlerimizin, öğretmenlerimizin ve çocuklarımızın takdirine bırakıyoruz. Umarım katkımız olur, keyifle okuyup beğenirler, yorumlarlar.

Bu süreçte emeği geçen Editörümüz Alev AKSAKAL ve Yayınevi Yönetmeni Mustafa ŞİMŞEK Bey’e emeklerinden ötürü çok teşekkür ederim.

 

Çocuk kitapları hakkında ebeveynlere neler söylemek istersiniz?

Toplumun temeli ailedir. Eğitim ise ailede başlar. Önceden insan yedisinde ne ise yetmişinde odur,” şeklinde düşünürdük, artık “Çocuğa yedisine kadar ne verirsen odur,” diyoruz. İşte bu kadar önemli bir süreci çok iyi değerlendirmeliyiz. Çocuklarımız geleceğimizden ziyade esasında bugünümüzdür. Bu kısa sürede tüm pozitif eğitimler kritik derecede önemlidir. Çocukların güven ve sevgiyle büyümeye, ebeveynleri tarafından sımsıkı kucaklanmaya ihtiyaçları vardır. Ebeveynlere sadece bedenleriyle değil, kitap okuyarak çocuklarının ruhlarına, zihinlerine sesleriyle de sarılmalarını öneririm. Çünkü ebeveynlerin sesiyle okunan her satır, ileriki yaşlarda çocukların ruhlarında, hayallerinde, karakterlerinde daha kalıcı ve etkili bir iz bırakacaktır. Ebeveynler çocuklarına kitap okumakla kalmayacak, bu davranışı geleceğe miras bırakacaklardır. Çünkü çocuklar büyüdüklerinde ebeveynlerin ayak izlerini takip edecekler…

 

Yalnız, çocuk kitapları seçerken nitelikli olmasına özen gösterilmelidir. Eğlendirici olduğu kadar karakter ve değerler eğitimi içeren, iyi-kötü ayrımını veren, örnek kahramanların yer aldığı, hayal dünyasını zenginleştirdiği kadar çocukları gerçek dünyayla ilişkilendirebilecekleri durumlarla yüzleştiren, çatışmalara çözüm odaklı yaklaşabilen, kısacası onları hayata hazırlayan kitaplar seçmelerini öneririm.

 

 

ETİKETLER : Çocuk kitabı Uzman Klinik Psikolog Karakter ve değerler eğitimi uzmanı Songül Üngüt Taşkın BALIK BUBBALO VE YEDİNCİ KITA MACERASI hikâyeyisi ebeveynlere tavsiye
Yorumlar
Adınız :
E-Mail :
Başlık :
Yorumunuz :
Güvenlik :
Değiştir  
Toplam 0 yorum. Tüm yorumları okumak için tıklayın.
Diğer EĞİTİM haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 › 
Arşiv Arama
- -
Anket
CUMHURBAŞKANI KİM SEÇİLİR
Seri İlanlar
Gazete Avcılar
© Copyright 2013 DKM Tasarım. Tüm hakları saklıdır. Dkm Medya
GÜNDEM
Kadına Şiddet
Anayasa Haberleri
gazete avcılar
gazete avcılar
SPOR
Galatasaray
Fenerbahçe
Basketbol Haberleri
Şampiyonlar Ligi
SİYASET
Recep T. Erdoğan
Devlet Bahçeli
EĞİTİM
Eğitim Haberleri
Eğitim Bakanlığı
A.Ö.L.
Eğitim Portalı
DÜNYA
LİNG
Hava Durumu
ilkbir hizlipro Dolar kaç para