BULGARİSTAN SEÇİMLERİ YAPILDI

Bulgaristan’da 45. Parlamentoda yer alacak 240 milletvekilini seçmek için 4 Nisan 2021 tarihinde seçim yapıldı. Milli Seçim Komisyonu tarafından verilen gayri resmi bilgilere göre; 31 politik parti ve koalisyon ile inisyatif komitesinin katıldığı seçimlerde, kesin olmayan sonuçlara göre 6 partinin Sofya parlamentosuna girdiği duyuruldu. Türklerin kurduğu parti Hak ve Özgürlükler Hareketi’nden (HÖH-DPS) 31 Türk milletvekili seçilirken, GERB partisinden de 2 Türk milletvekili meclise girmeye hak kazandı. Resmi sonuçların 2 gün sonra açıklanması bekleniyor.
Bu haber 2021-04-06 14:27:28 eklenmiş ve 2155 kez görüntülenmiştir.

Kesin olmayan sonuçlara göre Bulgaristan parlamentosuna giren partiler:

1- Bulgaristan’ın Avrupalı Vatandaşları GEREB- Yüzde 25,63
2- Var, Böyle Bir Halk Partisi- Yüzde 18,49
3- Bulgaristan Sosyalist Partisi (BSP)- Yüzde 14,90
4- “Demokratik Bulgaristan” koalisyonu- Yüzde 10,27
5- Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH-DPS)- Yüzde 9,8
6- “Ayağa kalk Bulgaristan” ve “Dazlaklar Hükümetten Dışarı”- Yüzde 4,95

 

HÜKUMET KURMAK İÇİN YETERLİ SAYI YOK

 

Öte yandan açıklanan gayri resmi sonuçlara göre, Bulgar parlamentosunun yüzde 33’ü yenileniyor. 1990 yılından beri yapılan seçimlerden ya birinci ya da ikinci parti olarak çıkan ve son mecliste 80 milletvekili ile ana muhalefet partisi olan Bulgaristan Sosyalist Partisi (BSP), bu seçimde milletvekili sandalyelerinin yarısını kaybetti. BSP’den 46 milletvekili seçildi ve seçimin kazananı olan GERB partisiyle bir koalisyon kurması gündeme geldi. GERB ve BSP, koalisyon konusunda anlaşması durumunda bile hükumet kurulması için gereken 121 milletvekili çoğunluğu sağlayamıyor. Seçim boyunca Türk düşmanlığı gösteren bu partilerin, Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH-DPS) ile birleşmesi ise mümkün görünmüyor.

 

YENİDEN SEÇİM BEKLENİYOR

Başbakan Boyko Borisov, seçim gecesinde ilk sonuçların açıklanmasının ardından yaptığı açıklamada yeni parlamenter güçleri  Bulgar devletini yaşatmak adına, yıl sonuna kadar birlik olmaya” davet etti. GERB partisi bu seçimde 400 bin oy kaybetti ve genelde devlet ve belediye memurlarının oylarını aldı. GERB partisi meclis seçimlerini 5. kez kazandı ancak hükumet kurma şansının olmadığını anlayan Başbakan Borisov, “2021 sonbaharında yeni seçim” sözünü kullandı. Öte yandan Borisov, yeniden yapılacak seçimlere kadar, parlamento dışı geçici eksper hükumet kurulması gerektiğini belirtti.

 

Türkiye’den de oy kullanıldı

 

İstanbul'da Avcılar, Esenyurt (Kıraç), Başakşehir, Bağcılar (Güneşli) ve Kartal'da seçim sandığı kuruldu.

Türkiye’de yaşayan vatandaşlar da Ankara, İstanbul, Edirne, Bursa, İzmir, Manisa, Eskişehir, Kocaeli, Yalova, Kırklareli, Tekirdağ ve Çorlu’daki sandıklara giderek oylarını kullandılar.

 

SEÇİMLERDE KAZANAN YOK, ŞİMDİ NE OLACAK

 

Bulgaristan genel seçimlerinin kazananı, seçime katılım oranı ve oy yüzdeleri belli oldu. Başbakan Boyko Borisov'un lideri olduğu Bulgaristan'ın Avrupalı Gelişimi İçin Yurttaşlar (GERB) partisinin de yarıştığı Bulgaristan seçimlerinde en çok merak edilen şey tek parti hükümetinin kurup kurulamayacağıydı. İşte 2021 Bulgaristan seçim sonuçları ve kazanan parti

 

2021 BULGARİSTAN SEÇİMLERİ

Bulgaristan'da 4 Nisan'da yapılan genel seçimin kesin olmayan sonuçlarına göre hiçbir parti tek başına hükümet kurabilecek meclis çoğunluğunu sağlayamadı.

"Alpha Research" ile "Gallup International" şirketlerinin sandık çıkış anketlerine göre, Başbakan Boyko Borisov'un lideri olduğu Bulgaristan'ın Avrupalı Gelişimi İçin Yurttaşlar (GERB) seçimi kazanan parti oldu.

Seçime katılım yüzde 47,5 olurken, kesin olmayan bu sonuçlara göre, yeni dönemde mecliste 7 siyasi oluşum yer alacak.

Sandık çıkış anketlerine göre, GERB oyların yüzde 25,2'sini alırken, 240 üyeli mecliste 69 milletvekiline sahip olacak.

Seçimin "büyük sürprizi" olarak nitelendirilen popüler şovmen Slavi Trifonov'un "Böyle Bir Halk Var" (İTN) isimli partisi ise seçim kampanyası yapmadan oyların yüzde 17,1'ini aldı. İTN, meclisteki 47 sandalyenin sahibi olacak.

Bir önceki dönemde ana muhalefet olan Rusya yanlısı Bulgaristan Sosyalist Partisi (BSP),4 Nisan seçiminde ciddi oy kaybına uğradı. Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının devam ettiği bir dönemde, salgından en çok endişe duyan yaşlı nüfusun desteğini uman BSP, oyların yüzde 15,7'sini alarak 43 milletvekili çıkardı.

Üyelerinin çoğunluğunu Türklerin oluşturduğu Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) de oyların yüzde 10,7'sini alarak seçimin dördüncüsü oldu. HÖH, yeni dönemde mecliste 30 milletvekiline sahip olacak.

Borisov'un eski adalet bakanlarından Hristo İvanov'un kurduğu ve Borisov'a karşı protestolarda öncülük yapan sağcı Demokratik Bulgaristan (DB) ise oyların yüzde 9,9'unu aldı. DB, mecliste 27 sandalyeye elde etti.

BSP'nin eski milletvekillerinden Maya Manolova'nın kurduğu ve sol kesimin desteğini alan "Ayağa Kalk! Magandalar Dışarı!" (İSMV) isimli siyasi oluşum ise oyların yüzde 4,6'sını alarak mecliste 13 sandalye elde etti.

Merkez Seçim Komisyonu (ZİK),anket sonuçlarına göre oyların yüzde 4'ünü alan ırkçı ve aşırı milliyetçi İç Makedon-Edirne İhtilal Örgütü (VMRO) isimli partinin yüzde 4'lük seçim barajını geçip geçmediğinin resmi sayımın sonunda belli olacağını açıkladı. Anketlere göre barajı geçen VMRO'nun mecliste 11 milletvekili bulunacak.

BULGARİSTAN'DA BAŞBAKAN KİM OLACAK?

Seçim sonuçları birbirine zıt görüşlü siyasi güçlerin mecliste yer almasını sağlarken, son 10 yılda kısa aralıklarla ülkeyi üç kez yöneten Borisov, sandıkların kapanışında 4'üncü kez başbakan olmak istediğini duyurdu.

Geçen yılın ortasından bu yana basını boykot eden Borisov, sosyal medyadan yaptığı açıklamada, parlamentodaki diğer güçlerin desteğiyle ülkeyi en azından yıl sonuna dek yönetecek bir "uzmanlar hükümeti" kurma niyetinde olduğunu bildirdi.

Avrupa'nın Kovid-19 salgınından toparlanma planının yürürlüğe girmesine dek kalan 8 ayın zor geçeceğini belirten Borisov, kendi başına devleti yönetmek ve sorumluluk taşımaktan usandığını ancak diğer güçlerden hiçbirinin yönetim kapasitesi olmadığını öne sürdü.

HÖH lideri Mustafa Karadayı da sosyal medyada yayımladığı açıklamada, seçim değerlendirmesini kesin sonuçlar çıktıktan sonra yapacağını belirterek "Seçim sonuçlarından çıkarttığımız sonuç, halkımızın değişimden yana oy kullandığını gösteriyor." ifadelerini kullandı.

BULGARİSTAN SEÇİM SONUCUNA GÖRE KUALİSYON HÜKÜMETİ NASIL OLACAK?

Sandık çıkış anketlerine göre meclise girmeyi başaran hiçbir siyasi oluşum, tek başına hükümet kurabilecek çoğunluğa sahip değil. Oluşturulacak koalisyon hükümetinin güvenoyu alabilmesi için en az 121 milletvekilinin desteği gerekecek.

"Alpha Research" Müdürü Boryana Dimitrova, seçim kampanyası sırasında siyasi güçlerin katılabilecekleri olası koalisyon formatlarını değerlendirdi.

Dimitrova, şimdiki iktidarı temsil eden GERB ile VMRO'nun mecliste 81 oya, geçmişte koalisyon ortağı olan BSP ile HÖH'nin 78 oya, İTN, DB ve İSMV'nin ise 81 oya sahip olduğunu aktardı.

Dimitrova, gerçekçi görünmeyen olası bir BSP-İTN-İSMV üçlü koalisyonunun dahi sadece 101 oy sınırında kaldığını ifade ederek yeni dönemde hükümeti kurmanın ne kadar zor olacağına dikkati çekti.

Kayıtlı 6 milyon 355 bin 633 seçmenin bulunduğu seçimde, 30 siyasi parti ve koalisyondan toplam 6 bin 895 aday yarıştı.

Resmi sonuçların 2 gün sonra açıklanması bekleniyor.

ETİKETLER : BULGARİSTANDA SEÇİMLER YAPILDI 31 Türk milletvekili seçilDİ höh GEREB Böyle Bir Halk Partisi Bulgaristan Sosyalist Partisi Demokratik Bulgaristan koalisyonu Dazlaklar Hükümetten Dışarı
Yorumlar
Adınız :
E-Mail :
Başlık :
Yorumunuz :
Güvenlik :
Değiştir  
Toplam 0 yorum. Tüm yorumları okumak için tıklayın.
Diğer SEÇİM haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 › 
Arşiv Arama
- -
Anket
CUMHURBAŞKANI KİM SEÇİLİR
Seri İlanlar
Gazete Avcılar
© Copyright 2013 DKM Tasarım. Tüm hakları saklıdır. Dkm Medya
GÜNDEM
Kadına Şiddet
Anayasa Haberleri
gazete avcılar
gazete avcılar
SPOR
Galatasaray
Fenerbahçe
Basketbol Haberleri
Şampiyonlar Ligi
SİYASET
Recep T. Erdoğan
Devlet Bahçeli
EĞİTİM
Eğitim Haberleri
Eğitim Bakanlığı
A.Ö.L.
Eğitim Portalı
DÜNYA
LİNG
Hava Durumu
ilkbir hizlipro Dolar kaç para