Perihan Yılmaz'ın Uyanış Yayınevi adına Ahmet Bilgehan Arıkan'la röportajı

Merhaba Ahmet Bey, Uyanış Yayınevi hakkında ben bilgi sahibiyim ama sevgili okurlarımız içinde kısaca anlatır mısınız? Merhaba Perihan Hanım, tabii ki, seve seve… Lütfen siz sorun, ben cevaplayayım.
Bu haber 2021-12-14 14:48:59 eklenmiş ve 2280 kez görüntülenmiştir.

 

Ahmet Bilgehan Arıkan kimdir?

 

 

1980 doğumluyum. Lise mezunuyum. Memleketim Manisa Salihli. 1999 yılından bu yana elimden geldiğince yayınevinin devamlılığını sağlamaya gayret ediyorum. Kitap ve tasarım işleri ile meşgulüm.

 

 

İlk markamız Uyanış Yayınevi. Yayıncılıkta 53. yılımız.

 

Millî, dinî, edebî, fikrî, içtimaî mevzularda neşrettiğimiz veya neşredeceğimiz telif veya tercüme eserlerimiz yuvanızı bir edebî mektep hâline getirecektir.

Yayın Kategorilerimiz: Çocuk, deneme, fikrî eser, gezi, hatıra, kişisel gelişim, öykü, roman, sözlük, şiir, tarih, tasavvuf.

 

 

İkinci markamız Tasarım Konağı

 

Tasarım Konağı ekibi, görüş açınızı kavrayıp sizinle ortak bir paydada buluşarak memnuniyetinizi sağlayacak profesyonel bir ekiptir. Tasarım Konağı ekibi olarak; yazılım, tasarım, tanıtım, SEO ve danışmanlık hizmetleri vermekteyiz.

 

Üçüncü markamız Kitap Konağı

 

Kültür-sanat haberleri, röportajlar, köşe yazıları ile süslenmiş bir konak; en iyi hizmeti verebilmek için profesyonel kadroyla çalışmaktadır.

Kitap Konağı, okuyucunun yorulan ruhuna sayfalar dolusu umut aşılamak için vardır. Dünya seni yorduğunda sığınacağın bir handır Kitap Konağı.

 

 

Uyanış Yayınevi kaç yaşında ve ilk kurucusu kimdir?

 

Yayıncılıkta 53. yılımız. Babam, mütercim yazar Yaman Arıkan; 1968 yılında Uyanış Yayınevi'ni kuran kişi. 7 Haziran 2021 tarihinde Allah'ın kendisine verdiği süreyi tamamladı ve vefat etti.

 

 

Merhum babanız Yaman Arıkan'dan bahseder misiniz?

 

1937 yılında Manisa-Salihli'nin Gökeyüp köyünde doğdu. İlkokulu kendi köyünde bitirdikten sonra öğretmeninin ısrarlı istekleri üzerine babası onu şehre gönderip okutmak istedi. Ancak, mâlî-mâddî imkânları elvermediği için buna muvaffak olamadı. Küçük Yaman, babasının keçi sürüsünü gütmek üzere çobanlığa başladı.

Ne var ki, Gökeyüp köyünün yeşil ve serin dağları ona adeta zindan geliyordu. Bir şekilde kaçıp şehirde tahsilini devam ettirmek için plânlar düşünmeğe başladı. Bu maksatla tasarladığı bir plân gereğince, Salihli'nin pazarı olan bir çarşamba günü, gütmekte olduğu keçi sürüsünü dağda bırakarak şehre geldi.

Pazar için şehre gelmiş bulunan köylülerinden, 6 kişiden 10'ar liradan 60 lira borç para alarak İstanbul'un yolunu tuttu. Orada; yokluklar, zorluklar ve sıkıntılar içinde, ortaokulu Beyoğlu Ortaokulu'nda, liseyi de ülkemizin seçkin liselerinden olan Kabataş Erkek Lisesi'nde okudu.

Daha sonra İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi'ne girdi ve Filoloji Bölümü'nü bitirdi. 1967-1987 yılları arasında çeşitli gazete ve dergilerde yazarlık yaptı. Bu arada telif-tercüme, yirminin üzerinde esere imza attı. En kapsamlı çalışmasını ise YÛNUS EMRE üzerine yaptı.

7 Haziran 2021 tarihinde Allah'ın kendisine verdiği süreyi tamamladı, vefat etti.

Evli ve dört çocuk babasıydı. Arapça, Farsça ve İngilizce bilmekteydi.

 

Eserleri

Telifler

* İslâm Ahlâk ve Fazîleti

* Gençlere Dînî Bilgiler

* Türklük Gurûr ve Şuûru

* Aklın Sesi veya Sağlıklı Çözüm

* Yayınlanmayan Mülâkaat veya Bâb-ı Âlî’den Hâtıralar

* Unutamadıklarım

* İki Millî Mürşîd

* Azrâil’e Meydan Okuyan İki Türk

* Bizim Yûnus

* Millî Varlık ve Bekaamızın İki Temel Direği

* Ne Çabuk Unuttunuz

* Yûnus Emre ve Deyişleri (7 cild)

* Yûnus Emre ve Sergilenen Maskaralıklar

* Yûnus Emre ve Mukaddes Görevi

* Vuslata Eren Derviş Yûnus Emre

* İki Mustafa'mız

 

Tercümeler

* Hak Yolcusunun Düstûrları (Ahmed Rufâî)

* Gavs-ı Âzam Seyyid Abdülkadir Geylânî’nin Sohbetleri

* Gafletten Kurtuluş – 2 Cild (Ebülleys Semerkandî)

* Müzekkin Nüfus (Eşrefoğlu Rûmî’den sâdeleşdirme)

* İlâhî Nizâm (Gazâlî)

* İlâhî Ahlâk (Gazâlî)

* Kırk Esas (Gazâlî)

* Âbidler Yolu (Gazâlî)

* Ârifler Yolu (Gazâlî)

* Ey Oğul (Gazâlî)

* Ledün Risâlesi (Gazâlî)

* Nûr Kandili (Gazâlî)

* Va’z Risâlesi (Gazâlî)

* Mukaddes Merdivenler (Gazâlî)

* Kıstâs-ı Müstakîm (Gazâlî)

* Mîrâcüssâlikîn (Gazâlî)

* Kavâidü’l-Akaaid (Gazâlî)

 

 

Uyanış Yayınevi'nin diğer yayınevlerinden farkı nedir?

 

Yayın politikamız bulunmakta. Birçok yayınevi buna dikkat etmiyor. Cinsel içerikli eserler, argo içerikli eserler, siyasi içerikli eserler, bölücülüğe ve ayrımcılığa sebep olacak eserler, alkol içerikli eserler dışında her türlü kitap yayın politikamıza uygundur. Baskı öncesi ve sonrası hizmet çok önemli. Diğer yayınevleri kitabı basıp yazara teslim ediyorlar. Biz baskı öncesi ve sonrası titizlikle takibini yapıyoruz.

 

Yayınevinizde en çok hangi tür kitapları basmayı tercih ediyorsunuz?

 

Öncelikle yazarın, sonra kitabın kısmeti önemli bir faktör. Deneme, kişisel gelişim, öykü, roman kategorilerinde yayınlanan eserler dikkat çekiyor.

 

Uyanış Yayınevi için ileriye dönük kariyer hedefleriniz ve planlarınız nelerdir?

 

İlk zamanlarda sadece babamın eserleri basılıyordu. Sonra şu şekilde düşündüm. Farklı yazarlar, farklı türler de olmalı. Bir yayın politikası belirledim ve ona göre yayına hazırladım. Babamın 30 civarında eseri bulunmakta. Şu anda 100 civarında yayınımız var. Daha da artıyor. Teknoloji alanında ve diğer konularda sürekli kendimi geliştiriyorum.

 

Türkiye'de kitap yayınlatmak zor mudur? Ben bu süreci biliyorum. Ama siz değerli hocam, okurlarımız için kısaca cevap verirseniz sevinirim.

 

Kitap yayınlatmak çok kolay.

Her yayınevinin belirli şartları var. Öncelikle dosya yayınevine gönderilir. (Popüler yayınevleri 5-9 ay arasında yazara geri dönüş garantisi verir. 5-9 ay sonra cevap gelir. Biz, bize gelen dosyayı en kısa zamanda okuyup cevabını veriyoruz.) İlk önce editöre gider dosya. Sonra sayfa tasarımı ve kapak tasarımı yapılır. Yazarın onayı sonrasında matbaa süreci başlar. Her bir işlem sıra ile yapılmaktadır. Farklı yazarlar ile muhatap olunduğu için, bizim sözleşmemize göre, en fazla 4 ay içinde kitap basılmış olur.

 

Ahmet Hoca’m, malumunuz, dolar arttığı için kâğıt fiyatlarına da zam geldi. Yayınevleri bu zamlardan nasıl etkilendi?

 

Olağanüstü durumlar olduğu zaman ne yazık ki fırsatçılıkta sınır olmuyor. Kâğıtçı ve matbaa, günlük döviz kuru ile fiyat veriyor. Ona göre işleme alıyor. Sabah fiyat aldınız, işi 2 gün sonra işleme aldınız. Matbaa, döviz kurunda değişiklik oldu ise hemen yansıtıyor. Çok fazla kitap çıkaran yayınevi, imkânlar dâhilinde kâğıt stoku yaparak maliyetleri düşürmeye çalışıyor.

 

Bildiğim kadarıyla bir sosyal sorumluluk projeniz var. Bu proje hakkında bir bilgi verir misiniz? Konusu nedir?

 

Geçen sene yayınevimizin 52. yılıydı. Yayınevi dışındaki yazarlar ile görüşerek onlardan -konu sınırı olmaksızın- bir deneme veya öykü yollamalarını istedim. 52. yıla özel bir armağan kitap olmasını düşünmüştüm. Yazarlarımızdan yazılar geldi. Yazılar toplandıktan sonra; “Bu kitap sosyal sorumluluk projesi kapsamında olsun, geliri de Ömer Faruk Morkoç'un tedavisine aktarılsın.” diye düşündüm. Yazarlarımız ile tek tek yeniden görüştüm. Kitabın sosyal sorumluluk projesi kapsamında olacağını, gelirini Ömer Faruk Morkoç'un tedavisine aktarmak istediğimi söyledim. Herkes çok memnun oldu. "Elimizden geleni yaparız, hayırlısı olsun." dediler. Sonrasında bu durumu Ömer Faruk Morkoç ile paylaştım. "Kitap hiç satılmasa bile böyle bir proje yapmanız beni çok mutlu etti. Var olun, var olsun tüm iyi insanlar!" diyerek teşekkürlerini iletti.

 

 

İsim konusunda Ömer Faruk Morkoç ile istişare yaptık. Kendisine sorduğumda “Aklıma ilk gelen, Nazım Hikmet'in ‘İnsan; denizin olmadığı yerde, umut adına martı olmalı.’ sözü oldu.” diye cevapladı. Ben de bu istişare sonucunda kitaba "Umut Adına Martı Olmak" ismini verdim.

 

 

Merak edenler için Ömer Faruk Morkoç hakkında -yine onun cümlelerinden- bir alıntı yapmak istiyorum:

"Hastane Hayatım

Merhabalar, öncelikle iyi günler dilerim. Ben Ömer Faruk Morkoç. 21 yaşında bir lise talebesiyim. 2007 yılında, 7 yaşında iken geçirmiş olduğum trafik kazası nedeniyle tekerlekli sandalyeye mahkûm kalan birisiyim. 14 yıldır bu hayatta yaşam mücadelesi veriyor ve nice zorluklarla karşılaşıyorum. Ben bir engelliyim çocukluğu elinden alınan. Ben bir çocuktum oyuncakları kırılan.”

 

Günümüzdeki yayınevlerinin yaşadığı sıkıntılar nelerdir? Bu sıkıntılar hakkında bir çözüm öneriniz var mı?

 

Kitap satılsın satılmasın, kitap ücretleri peşin olarak veriliyor. Matbaa, ben işimi yaptım, gerisine karışmam diyor. Yayınevleri de faaliyete devam edebilmek için ücreti mukabilinde baskı yapıyor. Belirli şartlar olmalı, her kitap basılmamalı.

 

Türkiye’deki kitap okuma oranı hakkında ne düşünüyorsunuz? Gençler kitap okuyorlar mı? Kitap okuma oranı nasıl arttırılabilir?

 

Bir haberde okumuştum: “Kitaba yılda 5,5 lira ayrılıyor. Rapora göre, cep telefonu ve iletişim masraflarına ayda 173 lira ayıran 4 kişilik bir Türk ailesi, kitaba ise yılda sadece 5,5 lira ayırıyor.” Genel olarak okuyan kesim genç kesim. Cep telefonu kullanımı azaltılmalı.

 

Ülkemizde hangi tür kitaplar daha çok alaka çekiyor? Sizde en çok giden yayınlar hangileridir?

 

Yine bir haberde okumuştum: “Türkiye’de kitap okuyanların yüzde 45'i aşk, yüzde 43'ü din (namaz hocası-dua kitapları), yüzde 12’si masal, fıkra, siyaset, kişisel gelişim kitapları okuyor.” Bizde de deneme, kişisel gelişim, öykü, roman kategorilerinde yayınlanan eserler dikkat çekiyor.

 

Yazar olmak isteyen gençler ne yapmalı? Onlara tavsiyeleriniz nelerdir?

 

Faydalı eserleri okumaları lazım. Gezmeleri ve araştırmaları birikimlerini arttıracaktır. Kullandıkları kelime sayısını arttırmaları şart. Başkalarından kes-kopyala-yapıştır şeklinde yapmamalı, özgün eserler ortaya çıkarmalılar. “Bin bilsen de bir bilene danış.” sözünü dikkate almalılar.

 

İlk kitabını yayınlatmak isteyen yeni yazarlara tavsiyeleriniz nelerdir?

 

Hangi yayınevi olursa olsun, mutlaka yayınevini araştırsınlar. Yayınevi bünyesinde bulunan yazarlar ile görüşmeleri gerekir. Onlardan bilgi almaları iyi olur. Yazdıkları eser göndermeyi planladıkları yayınevine uygun mudur diye araştırsınlar. Söylenenleri dinlesinler, notlar alsınlar. Sözleşme örneği istesinler ve onu başından sonuna kadar okusunlar. Ona göre hareket etsinler. Maddi manevi emek veriliyor. Mağdur olmasınlar.

 

 

Değerli vaktinizi ayırıp cevaplarınızla bizleri aydınlattığınız için teşekkür ederiz.

 

Ben de teşekkür ederim, faydalı olması temennisiyle.

ETİKETLER : Uyanış Yayınevi Ahmet Bilgehan Arıkan kimdir Manisa Salihli mütercim yazar Yaman Arıkan perihan yılmaz
Yorumlar
Adınız :
E-Mail :
Başlık :
Yorumunuz :
Güvenlik :
Değiştir  
Toplam 0 yorum. Tüm yorumları okumak için tıklayın.
Diğer RÖPORTAJ haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 › 
Arşiv Arama
- -
Anket
CUMHURBAŞKANI KİM SEÇİLİR
Seri İlanlar
Gazete Avcılar
© Copyright 2013 DKM Tasarım. Tüm hakları saklıdır. Dkm Medya
GÜNDEM
Kadına Şiddet
Anayasa Haberleri
gazete avcılar
gazete avcılar
SPOR
Galatasaray
Fenerbahçe
Basketbol Haberleri
Şampiyonlar Ligi
SİYASET
Recep T. Erdoğan
Devlet Bahçeli
EĞİTİM
Eğitim Haberleri
Eğitim Bakanlığı
A.Ö.L.
Eğitim Portalı
DÜNYA
LİNG
Hava Durumu
ilkbir hizlipro Dolar kaç para