Yerel Gazetecilik üzerine Röportaj

https://www.koydenhaber.com/2021/04/14/yerel-basin-ve-karisik-dusunceler/ İstanbul Yerel Gazeteciler Dernek Genel Sekreteri ve Gazete Avcılar İmtiyaz Sahibi Hanifi Çelik söyleşi. Şöyleşiyi yapan Mustafa Çatıkkaş.
Bu haber 2021-04-15 16:48:21 eklenmiş ve 2163 kez görüntülenmiştir.

Yerel basın ve karışık düşünceler

 

 

“Yerel basın yereldeki sorunları aktaran ve bölgesel kalkınmasına aracılık eden halkın haber alma özgürlüğüne hizmet eden kişidir. Özel haberler üretmezse, sorunlarla yüzleşmeye aracılık etmezse okuyucularının karşısında tutunamaz ve reklam verenleri..

 

 

 

 

 

Yerel basın ve karışık düşünceler

 
 

“Yerel basın yereldeki sorunları aktaran ve bölgesel kalkınmasına aracılık eden halkın haber alma özgürlüğüne hizmet eden kişidir. Özel haberler üretmezse, sorunlarla yüzleşmeye aracılık etmezse okuyucularının karşısında tutunamaz ve reklam verenleri de kaybeder ve sona doğru yaklaşmak kaçınılmaz olur” diyen İstanbul Yerel gazeteciler Derneği Genel Sekreteri aynı zamanda Gazete Avcılar imtiyaz sahibi olan Hanifi Çelik yerel basının geldiği nokta ve önündeki alternatifler üzerinde durdu.

Çelik “Günümüzde de her insanın bilgiye ulaşma, doğruları öğrenebilme ve kendi fikirlerini ifade edebilme özgürlüğünün en temel hak olduğu görüşü modern dünyada tartışmasız kabul görüyor.

Gazetecinin bilgiye ulaşma, doğruları öğrenebilme ve kendi fikirlerini ifade edebilme özgürlüğüne sahip olması Demokrasinin güçlü olmasının da önünü açar.
Özgür ve temel ihtiyaçları çözülmüş basın Devletin de Milletin de güçlü olmasında da katkı sağlar.

Yerel Basın zor günler geçiriyor
Yerel yönetimlerde, kamu ile vatandaşlar arasında bir köprü görevi üstlenen, haber ve yorumlarla halkı bilgilendiren yerel basın yayın kuruluşları zor günler geçiriyor. Mevcut ekonomik sorunlar yüzünden yeterince nitelikli gazeteci çalıştırılamıyor. Bunun sonucunda özgün içerik üretilememesiyle beraber tirajlarda düşüş sürüyor.
Gazetelerin okur ve reklam gelirinde de ciddi bir gerileme var.

Yerel yayın ya kapanacak veya birleşmelerle tekelleşme ve tek seslileşme sürecini devam ettirecek. Çünkü gelirlerinin daha da azalması bekleniyor. Kamu ilanlarına veya belediyelere bağımlı hale gelmenin, gazetecilik konusunda tek alternatifi var oda yerel medyanın yüzünü tekrar gazeteciliğe ve vatandaşlara dönüp okurdan elde ettiği geliri artırması.

Yerel Basın dijital medyayı da kullanmalı
Yerel basın kuruluşlarının birçoğu dijitale dönmüş durumda. İş dünyası ve kamu, dijital yayınlarla kendilerini ifade ediyorlar. Dijital yayınlarda reklam sektöründe de hareketlenme var.

Dijital yayıncılığa reklam konusunda katkı sağlıyor. Yerel medyadaki basılı gazetelerin de yavaş yavaş dijitale ayak uydurmaya çalıştığını görüyoruz. Yazılı basın da artık dijital dönüşüme ayak uydurmak zorunda. Yayınlanan gazetenin sayfalarını dijital yayınlar sayesinde çok daha büyük çevrelere de ulaştırma imkanını var, iyi değerlendirilmesi lazım.

Reklam gelirlerinde de düşüşler var
Mesleğimizi zoraki, güç bela yerine getiriyoruz maalesef. İşimizi yaparken karşılaştığımız zorluklar hepimizin malumudur.Eğer saygınlık istiyorsak ve mesleğimizi hakkıyla yapmak arzusundaysak, daha çok yoğun mesai harcamak zorundayız.

Bilindiği gibi yerel basınımız zor ekonomik koşullarda fedakarca görev yapıyor. döviz kurunda yaşanan dalgalanma ile gazete işletmelerinin girdi fiyatlarında olağanüstü artışlar söz konusu. Dövize dayalı kâğıt, boya, kalıp ve başkaca sarf malzemelerindeki artış, personel ve işletme giderlerindeki artışların yanı sıra Özel reklam gelirlerinde de düşüşler var.

Haberde kalite şart
Basılı gazetede erimesinin nedenlerinden biride iyi haber üretilmemesinden kaynaklanıyor. Haber kalitesi için gazetecilerin çeşitli eğitimlere tâbi tutulması şart.
Yetersiz imkanlar ve işini bilen ekip olursa şişme fotoğraf ve metin kullanmamış olacaksın, haber zenginliğiyle okunma oranı da artmış olacak. Topluma iyi bir habercilik sunabilirsek toplum muhakkak bir saygınlık verir. Dijital Teknolojinin beyni ülkelerde halen gazeteler milyonlarca tiraj yapıyorlar. Hatayı teknolojide aramamak lazım. Evet dönüşüm ve ayak uydurma önemlidir, lakin gazete de farklılığıyla kendisini okutmalıdır.
Eskiden alaylı olarak bilinen kişiler kendini en iyi düzeyde yetiştirmiş kişilerdi, mektepliler öyle, lakin bugün mekteplilerin sektörde yer bulamayışının yanı sıra alaylı olarak sektöre giren kişi kalitesi de düşmüş durumda. Yerel basının büyük bölümü şirket ve belediye bültenciligine dönmüş durumda. Bilgi akışını sağlayacak kişinin bilgi sahibi ve liyakat sahibi olması gerekiyor.

Yerel gazetenin yanlış yapma şansı yok
Başta ilan gelirlerinin düşmesi ile ayakta kalmaya çalışan yerel gazeteler için son bir adım kaldı, o da kapatmaktır. Bu son adımı engellemek, günün ekonomik verileri doğrultusunda gazetelerin ayakta kalması için yetkililerinde bu üzerlerine düşen sorumlulukları yapmaları ulusal çıkarımızdır. Özellikle kurtuluş savaşı sırasında Gazi Musatafa Kemal’in yerel basınla hareket etmesinin anlamını iyi okumak lazım. Ulusal Basın çabuk oluşturulabilir dolaysıyla giderleri çok olduğundan gücün yanında olmaları şarttır ama yerel gazete yerinde ağırdır. Yerel gazetenin yanlış yapma şansıda yoktur çünkü devamlı okurlarıyla içiçe yaşamaktadır.

Bu nedenle ülke vatandaş ve geleceğimiz değerleri konusunda yerel basının yaşaması şarttır. Aksi takdirde kalan çok azalmış gazete de kapısına kilit vuracaktır.

Maalesef yerel gazeteler bir yol ayrımında yeniden yüzlerini halka dönüp gazetecilik yapmaya başlayarak dolaysıyla tirajlarını artıracaklar ya da yerel yönetimlerin verecekleri kısıtlı destekle lastik patlayıncaya kadar devam edecekler.

Her kurumun, her siyasetçinin ve her yerel yönetim kurumunun basın danışmanı diye nitelendirdiği görevlileri var bunlar basının, muhabirin sonunu getiriyorlar.
Yaygın gazetelerde daha da sıkça görülen durum şu; Gazeteler basın danışmanlarının bakış açısına göre haberleri veriyorlar. Bu durumda ne muhabire, ne editöre fazla ihtiyaç kalmıyor. Sonuçta okuyucu sokağın nabzını tutamayan Gazeteden aradıklarını bulamayınca bayiye de gitmiyor” diyor.

 

Hanifi Çelik Kimdir?

(Mesleki özgeçmişi)

Gazete Avcılar (halen yayınlanmakta, 20 yıldır çıkmakta) İmtiyaz Sahibi ve Sorumlu Yazı İşleri Müdürlüğünü yapmakta.
– İstanbul Yerel Gazeteciler Derneği Genel Sekreterlik yapmakta.
– Gazeteciliğe Günaydın Gazetesinde başladı.
– Yeni Yıldırım Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni ve Sorumlu Yazı İşleri Müdürü (Bakırköy, Esenler ve Bağcılarda yayınlanan 1984 – 1986 ) oldu.
– Fatih Gazetesi imtiyaz sahipliğini yaptı (1987)
– Yeniden Doğuş Gazetesi yazı işleri müdürlünü yaptı
– Küçükçekmece – Silivri arasında yayın yapan gazetelerin (Trakya Ekspres ve Hürbakış Gazeteleri) bölge temsilciliklerini kurdu (1987 – 2000)
– Gaziantep Belediyesine ait Metropol TV’nin Kuruculuğunu yaptı.
– Sarı Basın Kartı sahibi.

Özgeçmiş

Avcılar Kent Meclisinde Genel Sekreterlik yaptı.
Türk Hava Kurumu Avcılar Şubesi aktif üyesi oldu.
Avcılar Çevre Derneği saymanlığını yaptı.
–  Trakya ve Balkanlılar Derneği (Genel Merkezi Sefaköy’de olan 18 bin üyesi bulunan) 20 yıldır basın danışmanlığını yapmakta.
– Ardahan Dernekler Federasyonunda görev almakta.

– Gazetecilik,  Sosyal Ekonomik ve Belediyecilik üzerine eğitim seminerlerine katıldı
– Reis Çelik’in yönetmenliğini yaptığı bazı filmlerde yapımcılık yaptı.
-Televizyon ve Gazetelerde yapım ve yayına hazırlayan şirketi kurucuları arasında yer aldı, işletmeciliğini yaptı.
– Sefaköy’de gazetede basabilen matbaa kurdu.
– 1963 doğumlu, Artvin ve Ardahan’da İlkokulu okudu
– 1974’den beri İstanbul’da yaşıyor.
– Sefaköy Lisesine orta okulu, İstanbul Matbaa Meslek Lisesinde ve AÖF İşletme Fakültesinde de okudu.
– Evli ve 2 çocuğu var.

ETİKETLER : hanifi çelik yerel medya eğitim şart mustafa çatıkkaş iygad gazete avcılar
Yorumlar
Adınız :
E-Mail :
Başlık :
Yorumunuz :
Güvenlik :
Değiştir  
Toplam 0 yorum. Tüm yorumları okumak için tıklayın.
Diğer RÖPORTAJ haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 › 
Arşiv Arama
- -
Anket
CUMHURBAŞKANI KİM SEÇİLİR
Seri İlanlar
Gazete Avcılar
© Copyright 2013 DKM Tasarım. Tüm hakları saklıdır. Dkm Medya
GÜNDEM
Kadına Şiddet
Anayasa Haberleri
gazete avcılar
gazete avcılar
SPOR
Galatasaray
Fenerbahçe
Basketbol Haberleri
Şampiyonlar Ligi
SİYASET
Recep T. Erdoğan
Devlet Bahçeli
EĞİTİM
Eğitim Haberleri
Eğitim Bakanlığı
A.Ö.L.
Eğitim Portalı
DÜNYA
LİNG
Hava Durumu
ilkbir hizlipro Dolar kaç para