Bulgaristan Türkleri Edebiyatı


Bu makale 2018-01-03 15:59:26 eklenmiş ve 7980 kez görüntülenmiştir.
galip sertel

2017’yi uğurlarken Bulgaristan Türkleri Edebiyatı

Bizim edebiyatımız, bir azınlığın hafızası,koruyanı ve esirgeyicisidir... Küçük bir aşiretten doğan koskoca bir Osmanlının 19.yüzyılda çöküşü sonucu Balkanlar'ın sevecen ikliminde ,mümbit ovalarında yüzyıllardır yaşam kavgası veren Bulgaristan Türklerinin Edebiyatıdır bizimki. İnsanoğluna has sevgi, kin, öfke, korku, sevinç, tiksinti,hayranlık, umut, umutsuzluk içinde bir edebiyat bizimki ve ne hazindir ki, henüz dertop,geniş kapsamlı, belli başlı bir irdelenmesi yapılamamış, kayıta alınamamış, okurlara ulaşamamış bunca emeklere,bunca yıllara rağmen...
Besebelli ki bu derin boşluğu doldurma gayretleri içinde, halihazırda Türkiye Cumhuriyeti İzmir'de ikamet eden, Bulgaristan Deliorman yöresi Razgrat ili Veselets (Şeremet) köylü 25 Ekim 1938 doğumlu araştırmacı yazar,çevirmen,şair Şaban Mahmudoğlu Kalkan Beylerin 2013 yılında yayımladığı"RODOPLAR'DAN ESİNTİLER" ve"TUNA BOYU'NDAN ESİNTİLER" şiir antolojileri bu boşluğu doldurma cabalarında paha biçilmez birer değerdi.Çünkü bu antolojilerde tanınan ve tanınmayan,bilinen bilnmeyen Bulgaristan kökenli, en yaşlısı 1840 ,en genci 1995 doğumlu 273 şairin şiirlerinden örnekler sunulmuştu. 
Hiç şüphesiz ki,şu günlerde uğurlamakta olduğumuz 2017 yılı hakedilmiş bir gurur, bir iftihar kaynağıdır 80 yaşlarına koşan emeksever,azimkâr araştırmacı yazar,çevirmen şair Şaban Mahmudoğlu Kalkan Beylere.Nedeni mi diyeceğiz.?
İşte okurlara,"Rodoplar'da ve Tuna Boyu'nda özgürlük mücadelesi verenlere saygıyla..."sözleriye ithaf eden Şaban M.Kalkan'ın, 41 yazarın özgeçmişini ve öykülerini içeren 280 sayfalık "RODOP ÖYKÜLERİ -I - Antoloji"Etki Yayınları,İzmir ve yine Kasım 2017 de aynı yayınevince yaymlanan 46 yazarın özgeçmişi ve örnekleriyle 352 sayfalık "TUNA BOYU ÖYKÜLERİ - II - Antoloji" yapıtlarıdır.
Bu antolojiler yazarın da arzettiği gibi:
"Kırk yıldan fazla süren bir araştırmanın ürünü.Bu eserlerde,Bulgaristan'daki Türklerin edebiyatının başlangıçtan bu güne kadar en güzel örneklerini sunuyoruz.Yüz otuz altı yıldan beri Bulgaristan topraklarında öyküye fedakârca emek veren her yazara herhangi bir ayrım yapmadan yer vermeyi uygun gördüm.Çünkü amacım Bulgaristan'daki Türk öyküsünün genel durumunu yansıtan bir antoloji hazırlamaktı.Antoloji için 120 kaynaktan istifade ederek uzun ve ısrarlı çalışmalarla 120 dosya inceledim.Yorgun ve uykuusuz gecelerimde bana daima yardımcı olan eşim Sevdiye Kalkan'a,kızlarım Sema ve Hatice'ye,damatlarım Ekrem Yıldırım ve Hakan Uçar'a,saygılarımı sunmaya bir borç biliyorum."
Bitmedi,bitmedi daha Şaban M. Kalkan Beylerin 2017'si...Verdikçe veriyor,geldikçe geliyor.Bu yılın dolu kâseden taşan cömertliği Bulgaristan Türkleri Edebiyatı su yoluna döküldükçe dökülmüş.Yine bizim dediğimiz edebiyatta bir ilk olarak,yine 2017 yılında yayımlanan
"BULGARİSTAN TÜRKLERİ EDEBİYATINDA HİCİV VE MİZAH " Ankara-Bengü Ekim 2017, 258 sayfalık eserin müellifi Şaban Mahmudoğlu Kalkan anlatıyor: 
"Türk okuru ve Türk dünyası,bu araştırma ile 1956-2016 arasında yazılan,yani 60 yıldan beri yaratılan Bulgaristan'daki Türklerin hiciv ve mizah yüklü eserlerinin en iyi örneklerini daha gerçekçi bir ölçüyle değerlendirme imkânını bulacaktır...Bana çok defa, araştırmalarında daima Bulgaristan tarihini ön plana koyuyorsun diyorlar.Bulgaristan'daki Türk varlığını ve onun tarihini öğrenmeden oradaki gelişen ve değişen Türkçe edebiyatın tarihi değerini anlamanın mümkün olmadığına inanıyorum."
Teşekkürler üstat! 2018 yılı da hepimize bol kitaplı,uğurlu ola ! Söz uçar yazı kalır.Sıcak sıcak,canı gönülden okumalar sevgili dostlar

 

Yorumlar
Adınız :
E-Mail :
Başlık :
Yorumunuz :
Güvenlik :
Değiştir  
Toplam 0 yorum. Tüm yorumları okumak için tıklayın.
Diğer yazıları...
Köşe Yazarları
 ‹ 
 › 
Arşiv Arama
- -
Anket
CUMHURBAŞKANI KİM SEÇİLİR
Seri İlanlar
Gazete Avcılar
© Copyright 2013 DKM Tasarım. Tüm hakları saklıdır. Dkm Medya
GÜNDEM
Kadına Şiddet
Anayasa Haberleri
gazete avcılar
gazete avcılar
SPOR
Galatasaray
Fenerbahçe
Basketbol Haberleri
Şampiyonlar Ligi
SİYASET
Recep T. Erdoğan
Devlet Bahçeli
EĞİTİM
Eğitim Haberleri
Eğitim Bakanlığı
A.Ö.L.
Eğitim Portalı
DÜNYA
LİNG
Hava Durumu
ilkbir hizlipro Dolar kaç para