İBB ESENYURT’TADA KÜTÜPHANESİNE AÇTI

Esenyurt Kıraç’ta ‘Gülten Akın Kütüphanesi’nin açılışını gerçekleştiren İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, birçok konuda önemli mesajlar verdi. İnsan odaklı olmayan ‘çılgın proje’ kavramının değiştiğini vurgulayan İmamoğlu, “Bazen insanlar, proje kavramıyla ilgili ölçü değerlerini ne yazık ki kaybediyorlar. Neyin çok büyük bir proje, neyin çok küçük bir proje olduğunu kavrayamıyorlar. Bugünün iktidarı, aslında böyle bir yanılgıya toplumu düşürdü. Ve topluma, gerçek anlamda geleceğine dönük, belki de faydadan çok zararı olan birçok yapısal proje diye kavramlandırılan işler, ne yazık ki önde tutuluyor. Ama önce insan ve insana dokunan kavramlar ise, ne yazık ki unutuluyor, arka plana itiliyor. Hatta hiç insanlarla, insanlarımızla buluşturulmuyor” dedi. İstanbul’un dünyanın en büyük insan kaynaklarından birine sahip olduğunun altını çizen İmamoğlu, Bugün kim tahmin edebilir ki, bir değil birkaç Gülten Akın buradan çıkmazsın. Ya da birkaç bilim insanı, dünyayı değiştiren, dünyayı büyük bir hastalıktan kurtaran Uğur Şahin ya da Özlem Türeci buradan çıkmasın. Bunun gibi nice kavramların biz ama Esenyurt'tan, ama Kıraç'tan, ama Ümraniye'den, Bağcılar'dan çıkacağına yürekten inanıyoruz” ifadelerini kullandı.
Bu haber 2022-08-06 16:36:13 eklenmiş ve 3256 kez görüntülenmiştir.

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, “150 Günde 150 Proje” maratonu kapsamında, Kıraç Şehitler Mahallesi’nde yapımı tamamlanan, “Gülten Akın Kütüphanesi”nin resmi açılışını gerçekleştirdi. Kütüphaneye, Türk edebiyatının en önemli şairlerinden merhum Akın’ın adının verilmesinden duyduğu memnuniyeti dile getiren İmamoğlu, açılışta yaptığı konuşmada, insan odaklı ‘çılgın proje’ kavramından çarpık yapılaşmanın İstanbul’daki en somut örneklerinin yer aldığı Esenyurt’a kadar birçok konuda çarpıcı mesajlar verdi. İmamoğlu’nun konuşmasının satır başları şöyle oldu:

YENİ “ÇILGIN PROJE” KAVRAMI

“Bu adımlar, İstanbul için özel ve önemli adımlar. Bazen insanlar proje kavramıyla ilgili, ölçü değerlerini ne yazık ki kaybediyorlar. Neyin çok büyük bir proje, neyin çok küçük bir proje olduğunu kavrayamıyorlar. Bugünün iktidarı, aslında böyle bir yanılgıya toplumu düşürdü. Ve topluma gerçek anlamda geleceğine dönük, belki de faydadan çok zararı olan birçok yapısal proje diye kavramlandırılan işler, ne yazık ki önde tutuluyor. Ama önce insan ve insana dokunan kavramlar ise, ne yazık ki unutuluyor, arka plana itiliyor. Hatta hiç insanlarla, insanlarımızla buluşturulmuyor. Bugün kim tahmin edebilir ki, buradaki kızlarımızdan birisi Gülten Akın olmasın. Ya da kim tahmin edebilir ki bir değil birkaç Gülten Akın buradan çıkmazsın. Ya da birkaç bilim insanı, dünyayı değiştiren, dünyayı büyük bir hastalıktan kurtaran Uğur Şahin ya da Özlem Türeci buradan çıkmasın. Bunun gibi nice kavramların biz, ama Esenyurt'tan, ama Kıraç'tan, ama Ümraniye'den, Bağcılar'dan çıkacağına yürekten inanıyoruz. Çünkü, ‘Dünyanın en büyük insan kaynağı nerede’ derseniz; bana göre işte onların en büyük kaynaklarından, cevherlerinden birisi İstanbul'da.”

 “1000 KAYIP GÜN” MESAJLARI”

“İnsan odaklı belediyecilik ne demektir? Sadece betonu, sadece mühendislik yapılarını, sadece rantı anlayanlar değil, tam anlamıyla İstanbul'da insan odaklı bir belediyeciliğin varlığını hayata geçirme çabamızın karşılığı bu adımlar. İsrafçı, fırsatçı bir zihniyet değil, üç yıldır yapmaya çalıştığımız şey; ihtiyaçları belirleyen, bütçeyi en iyi şekilde denetleyip harcayan bir süreç. Tabii ki bazı engeller yaşadık, süreçlerle ilgili sıkıntılar yaşadık. Ta başlangıcından beri bu hayatımızda var. 2019 seçimlerinin, iki seçim haline gelmesinden tutun da bugüne kadar bu adımları pervasızca atan bir anlayış var. Ama şunu söyleyeyim: Bu seçimi kaybettikten sonra o bir avuç insan, bunun kendileri için büyük bir kayıp olduğunun reklam kampanyasını yapıyorlar bu hafta. Yani 3 yıl önce kaybettikleri bu seçimin, ‘1000 kayıp gün’ olduğunu tescilli bir biçimde halkımıza anlatıyorlar. Diyorlar ki; ‘Bu, bizim için 1000 kayıp gün.’ Bir de ballandıra ballandıra anlatıyorlar. Ama bir avuç insan için 1000 kayıp gün; yani vatandaşlarımız için değil. Vatandaşlarımız için büyük bir kazanım günü. Büyük bir kazanç dönemi.”

ESENYURT MESAJLARI

“Esenyurt, İstanbul'umuzun en kalabalık ilçesi. Görünen resmi nüfusu 1 milyonun üstüne 300-350 bin daha ekleseniz yanılmazsınız. Çünkü resmi nüfusta, o şehirde bulunan mülteciler, göçmenler, sığınmacılar ya da bir kısım misafirler, yani öğrenciler gibi kavramlar yoktur. Dolayısıyla burada aslında çok büyük bir nüfusla karşı karşıyayız. Esenyurt, AK Parti şehircilik anlayışının dünyaya örnek gösterilecek merkezlerinden bir tanesi. Yani 20 sene bir şehri yöneteceksiniz ve o şehri yönetirken, aynı zamanda o ilçeyi yöneteceksiniz. O ilçeyi yönetirken, aynı zamanda o ülkeyi yöneteceksiniz ve böyle bir şehir var edeceksiniz. 20 senedir özellikle buranın birebir şahidiyim. Daha öncesi de var. Beylikdüzü'nden buraya bakarak hem iş yaşamımı hem sosyal yaşamımı hem siyasal yaşamımı geçirdim. Örneğin her defasında birçok yerde, buradaki vahşi süreci dile getirdim ama iş yaşamında, ama sosyal yaşamımda, ama siyaset yaşamımda. Dinletemedik. Buradaki yerelde mücadele veren arkadaşlarım da dinletemedi. Ama ne yazık ki çok büyük zarar gördü Esenyurt. Öncelikle yapılaşma konusunda, öncelikle altyapı konusunda, öncelikle buradaki sosyal yaşam konusunda insanlarımız, çok büyük zarar gördüler. Bunu tersine çevirmeye gayret ediyoruz. Hem ilçe belediye başkanımız Kemal Deniz Bozkurt hem bizler, Büyükşehir olarak buradaki anlayışı tersine çevirme gayreti içerisindeyiz. Tabii 20 yıldır üst üste konmuş, birikmiş sorunların, sorun yığınının altından bir anda kalkmak elbette mümkün değil. İstanbul'u 10 yıllık bir planlamayla ele alıyorsak, örneğin Esenyurt’u en az 15 yıllık planlamayla ele almanız gerekir. Geleceği böyle planladığınız takdirde, geleceğe dönük sağlıklı birtakım hamlelerle bu şehri hak ettiği değere kavuşturabiliriz.”

METRO VE HIZRAY MESAJLARI

“Benim buradan arzum, temennim ne? Buraya yerleşmiş olan 1 milyona yakın benim yurttaşım; doğusundan-batısından, güneyinden-kuzeyine, Türk'ünden Kürt'üne, Laz'ından diğer vatandaşlarımıza. Alevi'sinden, Sünni'sine, her inançtan; Şafi'sine, Caferisi'ne, birçok vatandaşıma; hanımefendisinden beyefendisine… Madem ki İstanbul'un hemşehrisi, madem ki İstanbul'un çocuğu, kadını; o zaman onları eşitleyen birçok hizmeti buraya taşımak zorundayız. Önce burayı İstanbul'la çok sağlıklı bir biçimde bağlamak zorundayız. Büyük gayretlerimizle Mahmutbey-Esenyurt hattını, hiç başlamamış haliyle, projesi ve ihalesi var olduğu söylenen, sadece ihalenin var olduğunu gördüğümüz, projesini de sıfırdan yaptığımız burayı, yaklaşık 650 milyon Euro’luk bir yatırımla açmak için yoğun bir çalışma sürecinin içindeyiz. Yaklaşık 850 milyon Euro’luk Sefaköy-Avcılar-Esenyurt- Beylikdüzü hattının çalışmasıyla ilgili, 1,5 yıla yakın zaman sonra, Altyapı Ulaştırma Birimi’nden onayımızı aldık. Şimdi Hazine onayı için çabamızı gösteriyoruz. Bir kısım finansmanını hazırladık. O metronun hazırlığını yapıyoruz. ‘İstanbul'un gelecek projesi diye tariflediğimiz, İstanbul'u TÜYAP Esenyurt üzerinden, ta Sabiha Gökçen'e bağlayan ‘HIZRAY’ projesini geliştirdik. Arkadaşlarım bunu ilk önce, Halkalı-Sabiha Gökçen olarak tasarlamışlardı. Arkadaşlarıma şunu söyledim: Esenyurt, Büyükçekmece, Beylikdüzü, Avcılar ve Başakşehir'in bir bölümünü kattığınızda, burada yaklaşık bugünün 3 milyonu, yarının 3,5-4 milyonu yaşayacak. Yani İstanbul'un her 5 kişisinden birisi orada. Dolayısıyla orayı bağlamadığımız takdirde bu proje eksik başlamış olur, dedik. Geliştirdiğimiz ve dünyanın her yerinde tanıttığımız HIZRAY projesini, yine Esenyurt'tan o bölgeye taşıyacağız.”

KÜTÜPHANE, “DELİ KIZIN TÜRKÜSÜ” VE ÇOCUKLARIN HAYALLERİYLE AÇILDI

İmamoğlu, konuşmasının ardından içeride ve dışarıda kendisini izleyen Esenyurtlu çocukları yanına davet etti. Gelecek hayallerini dinlemek için minik vatandaşlara mikrofon tutan İmamoğlu, Gülten Akın Kütüphanesi’nin açılışını beraberindeki CHP milletvekilleri Emine Gülizar Emecan ve Zeynel Emre, Esenyurt Belediye Başkanı Kemal Deniz Bozkurt, Beylikdüzü Belediye Başkanı Mehmet Murat Çalık, Küçükçekmece Belediye Başkanı Kemal Çebi, İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat, merhum Akın’ın kızı Deniz Akın ve Esenyurtlu çocuklarla birlikte gerçekleştirdi. İmamoğlu ve beraberindeki heyet, Sezen Aksu’nun bir Gülten Akın şiirinden bestelediği “Deli Kızın Türküsü” eşliğinde kütüphaneyi gezdi. Vatandaşların yoğun ilgisiyle karşılaşan İmamoğlu, kütüphane çevresindeki esnafa da kısa ziyaretler gerçekleştirdi.

ETİKETLER : ESENYURT KÜTÜPHANE ibb kıraç Gülten Akın kemal deniz bozkurt ekrem imamoğlu
Yorumlar
Adınız :
E-Mail :
Başlık :
Yorumunuz :
Güvenlik :
Değiştir  
Toplam 0 yorum. Tüm yorumları okumak için tıklayın.
Diğer KÜLTÜR - SANAT haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 › 
Arşiv Arama
- -
Anket
Seri İlanlar
Gazete Avcılar
© Copyright 2013 DKM Tasarım. Tüm hakları saklıdır. Dkm Medya
GÜNDEM
Kadına Şiddet
Anayasa Haberleri
gazete avcılar
gazete avcılar
SPOR
Galatasaray
Fenerbahçe
Basketbol Haberleri
Şampiyonlar Ligi
SİYASET
Recep T. Erdoğan
Devlet Bahçeli
EĞİTİM
Eğitim Haberleri
Eğitim Bakanlığı
A.Ö.L.
Eğitim Portalı
DÜNYA
LİNG
Hava Durumu
ilkbir hizlipro Dolar kaç para