SOKAKLARIN SESSİZ ÇIĞLIĞI: EVSİZLİK

Büyükşehirlerde giderek büyüyen evsizlik sorunu, metro istasyonlarında çekilen görüntülerle bir kez daha gündeme geldi. Türkiye’nin birçok kentinde gece saatlerinde metro istasyonları, alt geçitler ve kapalı alanlar barınaksız vatandaşların sığınağı haline geliyor. Battaniyesine sarılı halde istasyon koridorunda uyuyan insanlar, yaşanan sosyal sorunun boyutunu gözler önüne seriyor.
Bu haber 2026-05-09 13:24:31 eklenmiş ve 60 kez görüntülenmiştir.

SOLUĞU KAPALI ALANLARDA ALIYORLAR

 

Mevsim fark etmeksizin hayatta kalma mücadelesi veren evsiz vatandaşlar; metro tünelleri, istasyon koridorları ve çeşitli kapalı alanlarda geceyi geçirmeye çalışıyor. Birkaç karton parçası ve ince battaniyelerle yaşam mücadelesi veren insanlar, çoğu zaman toplumun gözleri önünde ama görünmez bir hayat sürüyor.

 

Yanlarından hızla geçip giden kalabalıkların arasında her birinin ayrı bir hikâyesi bulunuyor. Kimi işini kaybettiği için sokağa düştü, kimi aile içi şiddetten kaçtı, kimi ise ekonomik zorluklar ve sağlık sorunları nedeniyle yaşamını sokakta sürdürmek zorunda kaldı.

 

DÜNYADA EVSİZLİK ARTIYOR

 

Uzmanlara göre dünya genelinde 150 milyondan fazla insan evsiz durumda yaşıyor. Ancak bu rakamın yalnızca görünen kısmı olduğu belirtiliyor. Geçici barınaklarda, terk edilmiş yapılarda ya da araçlarında yaşayan binlerce kişi resmi istatistiklere tam olarak yansımıyor.

 

Türkiye’de de özellikle son yıllarda büyükşehirlerde evsiz nüfusunun belirgin şekilde arttığı gözlemleniyor. Ekonomik dalgalanmalar, yüksek kira fiyatları, konut krizi ve işsizlik gibi nedenler her geçen gün daha fazla insanı sokakta yaşamaya itiyor.

 

OECD verilerine göre Türkiye’de 2022 yılında yaklaşık 5 bin 285 kişinin evsiz durumda olduğu belirtilirken, saha çalışmalarında bu sayının daha yüksek olabileceğine dikkat çekiliyor.

 

BÜYÜKŞEHİRLERDE EVSİZ SAYISI YÜKSELİYOR

 

Türkiye’de evsiz nüfusunun en yoğun olduğu şehirlerin başında İstanbul geliyor. Yapılan araştırmalara göre İstanbul’da sokakta, parklarda ya da terk edilmiş binalarda yaşayan evsizlerin sayısının 7 bin ile 8 bin arasında olduğu tahmin ediliyor.

 

İstanbul’un ardından Ankara, İzmir, Bursa, Kocaeli ve Antalya da evsiz nüfusunun yoğunlaştığı şehirler arasında yer alıyor. Özellikle pandemi sonrası dönemde artan yaşam maliyetleri ve kira krizinin etkisiyle evsiz sayısındaki yükseliş dikkat çekiyor.

 

Uzmanlar, geçici çözümler yerine sosyal destek mekanizmalarının güçlendirilmesi, barınma politikalarının geliştirilmesi ve ekonomik destek programlarının artırılması gerektiğine vurgu yapıyor.

 

İSTANBUL’DA EN YOĞUN BÖLGELER

 

İstanbul Planlama Ajansı’nın yayımladığı raporlara göre evsiz bireylerin en yoğun görüldüğü ilçeler arasında Beyoğlu, Fatih ve Şişli öne çıkıyor. Kent merkezlerinde yaşam mücadelesi veren evsiz vatandaşların sayısı her geçen yıl artarken, kalıcı çözümlerin hâlâ yetersiz kaldığı ifade ediliyor.

 

HABER: Tevfik Bozdağ

ETİKETLER : Tevfik Bozdağ metro istasyonları evsizler İstanbul Planlama Ajansı saha çalışması
Yorumlar
Adınız :
E-Mail :
Başlık :
Yorumunuz :
Güvenlik :
Değiştir  
Toplam 0 yorum. Tüm yorumları okumak için tıklayın.
Diğer Sosyal Sorumluluk haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 › 
Arşiv Arama
- -
Anket
Seri İlanlar
Gazete Avcılar
© Copyright 2013 DKM Tasarım. Tüm hakları saklıdır. Dkm Medya
GÜNDEM
Kadına Şiddet
Anayasa Haberleri
gazete avcılar
gazete avcılar
SPOR
Galatasaray
Fenerbahçe
Basketbol Haberleri
Şampiyonlar Ligi
SİYASET
Recep T. Erdoğan
Devlet Bahçeli
EĞİTİM
Eğitim Haberleri
Eğitim Bakanlığı
A.Ö.L.
Eğitim Portalı
DÜNYA
LİNG
Hava Durumu
ilkbir hizlipro Dolar kaç para