İGÜ’lü ler “Görmeyen Değil, Görülmeyen Engelidir” mottosuyla harekete geçti

İstanbul Gelişim Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Fakültesi Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Emel Tozlu Öztay yürütücülüğünde hazırlanan “Görme Engelli Bireylere Yönelik Toplumsal Farkındalık ve Duyarlılığı Artırmayı Amaçlayan Bilinçlendirme Projesi” gerçekleştirildi.
Bu haber 2026-05-19 14:29:45 eklenmiş ve 286 kez görüntülenmiştir.

Proje, Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Bölümü öğrencileri Buse Karagöz, Rabia Kırkız, Dila Özge Kaya, Yaren Bubani, Ahmet Selim Medet ve Beyhan Gültekin tarafından yürütüldü. Çalışma kapsamında, görme engelli bireylerin günlük yaşamda karşılaştıkları fiziksel, sosyal ve dijital erişilebilirlik sorunlarına dikkat çekilmesi amaçlandı. Aynı zamanda bireylerin empati kurmalarını sağlayacak deneyim odaklı etkinliklerle toplumsal duyarlılığın artırılması hedeflendi.

Proje kapsamında yapılan araştırmalarda, toplumda görme engelli bireylere yönelik belirli bir bilinç oluşmuş olsa da bu farkındalığın günlük yaşama yeterince yansımadığı ortaya konuldu. Eğitim materyallerinin erişilebilir olmaması, kamusal alanlardaki yönlendirme eksiklikleri, rehber yolların yetersizliği ve teknolojik desteklerin sınırlı olması, görme engelli bireylerin bağımsız hareket etmelerini zorlaştıran temel sorunlar arasında yer aldı.

Araştırma sürecinde hem literatür incelemesi hem de anket çalışmaları gerçekleştirildi. Üniversite öğrencileriyle yapılan çalışmaya toplam 96 kişi katıldı. Katılımcıların medya, eğitim, kamusal alan ve dijital erişilebilirlik konularındaki görüşleri değerlendirilirken, elde edilen veriler SPSS programı aracılığıyla analiz edildi. Sonuçlar, katılımcıların büyük çoğunluğunun farkındalık çalışmalarını önemli bulduğunu ancak mevcut erişilebilirlik uygulamalarını yetersiz gördüğünü ortaya koydu. Özellikle toplu taşıma alanlarında, eğitim kurumlarında ve dijital içeriklerde erişilebilirlik eksikliklerinin dikkat çektiği belirlendi.

Projenin en dikkat çeken aşamalarından biri “Engelsiz Deneyim Parkuru” etkinliği oldu. Etkinlik kapsamında katılımcılar göz bandı kullanarak özel olarak hazırlanan parkurda ilerledi ve görme engelli bireylerin günlük yaşamda karşılaştıkları zorlukları deneyimleme fırsatı buldu. Katılımcılar yön bulma, çevresel sesleri algılama, engelleri aşma ve bağımsız hareket etme konusunda yaşanan güçlükleri birebir deneyimledi.

Etkinlik sonrasında birçok katılımcı, günlük yaşamda fark edilmeyen küçük detayların görme engelli bireyler için ne kadar büyük önem taşıdığını ifade etti. Proje ekibi ise deneyim temelli farkındalık çalışmalarının toplumsal duyarlılığı artırmada önemli bir rol oynadığını vurguladı.

Proje sürecinde elde edilen fotoğraf ve videolar dijital içerik haline getirilirken, QR kod destekli paylaşımlar aracılığıyla daha geniş kitlelere ulaşılması hedeflendi. Sosyal medya çalışmalarıyla birlikte erişilebilirlik konusunda toplumun farklı kesimlerinde bilinç oluşturulması amaçlandı.

Proje ekibi, “Görmeyen değil, görülmeyen engeldir” mesajıyla asıl sorunun bireylerin yetersizliği değil, toplumun erişilebilir olmayan yapıları olduğuna dikkat çekti. Seminer konuşmacılarından Kerim Mazı ise konuşmasında şu ifadeleri kullandı: “Görme engellilerin tek engeli görmemeleridir. Bunun dışında onları toplumdan ayıran başka bir eksiklik ya da farklılık yoktur.”

Projenin son aşamasında gerçekleştirilen seminerde, görme engelli bireylerin günlük yaşamda karşılaştıkları sorunlar, erişilebilirlik eksiklikleri ve çözüm önerileri ele alındı. Seminere katılan öğrenciler ve akademisyenler, toplumsal farkındalığın yalnızca düşüncede kalmaması gerektiğini, günlük yaşamda somut davranışlara dönüşmesinin büyük önem taşıdığını ifade etti. Etkinlik sonunda katılımcılar, görme engelli bireylere yönelik empati düzeylerinin arttığını ve erişilebilirlik konusunda daha bilinçli hale geldiklerini belirtti.

 

 

 

 

 

 

 

ETİKETLER : İGü Görmeyen Değil Görülmeyen Engelidir Uygulamalı Bilimler Fakültesi Doç. Dr. Emel Tozlu Öztay
Yorumlar
Adınız :
E-Mail :
Başlık :
Yorumunuz :
Güvenlik :
Değiştir  
Toplam 0 yorum. Tüm yorumları okumak için tıklayın.
Diğer Sosyal Sorumluluk haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 › 
Arşiv Arama
- -
Anket
Seri İlanlar
Gazete Avcılar
© Copyright 2013 DKM Tasarım. Tüm hakları saklıdır. Dkm Medya
GÜNDEM
Kadına Şiddet
Anayasa Haberleri
gazete avcılar
gazete avcılar
SPOR
Galatasaray
Fenerbahçe
Basketbol Haberleri
Şampiyonlar Ligi
SİYASET
Recep T. Erdoğan
Devlet Bahçeli
EĞİTİM
Eğitim Haberleri
Eğitim Bakanlığı
A.Ö.L.
Eğitim Portalı
DÜNYA
LİNG
Hava Durumu
ilkbir hizlipro Dolar kaç para