Esenyurt Belediyesi Kültür Merkezi’nde bu sabah gerçekleşen toplantıya çok sayıda basın mensubu katıldı. Esenyurt Kent Konseyi Yönetim Kurulu Başkanı Tuncer Dağ ve yönetim kurulu üyelerinin yanı sıra İstanbul Yerel Gazeteciler Derneği Başkanı Mehmet Mert, Yerel Basın Birliği Derneği Başkanı Nezir Karayün, İstanbul Yerel Gazeteciler Derneği Genel Sekreteri Hanifi Çelik, gazeteciler Cemal Karatay, Celal Karaali, Gürsel Karasansar, Cihan Güner, Cihan Beyaz, Mihrican Deniz, Hakan Azar, Gökmen Çaylar, Zehra Çelik, Çetin Yılmaz ve İsa Karaarslan toplantıya katılan isimler arasında yer aldı.
Toplantının açılış konuşmasını yapan Esenyurt Kent Konseyi Basın Sorumlusu Erdal Karasansar, gazetecilerin çok zor şartlarda çalıştıklarına dikkat çekerek, bağımsız ve özgür gazeteciliğin önemine vurgu yaptı. Daha sonra söz alan Esenyurt Kent Konseyi Başkanı Tuncer Dağ ise, Esenyurt’un sorunları ve çözüm önerilerine ilişkin 23 maddelik raporun sunumu yaptı.
Esenyurt Kaymakamlığına, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığına ve Esenyurt Belediye Başkanlığına da yollanan söz konusu raporda şu görüşlere yer verildi:
Esenyurt Kent Konseyi olarak, özellikle Haziran 2021 ayı içerisinde İlçemizde bulunan Siyasi Parti temsilcileri ile yaptığımız toplantılar ve Kent Konseyi çalışmaları sonucunda, "Esenyurt' un imajı ve kimliği" başlığı altında kentimizin sorunları değerlendirilmiş olup bu kapsamda; aşağıdaki somut önerilerin Esenyurt kamuoyu ve Esenyurt İlçesi yetkililerine iletilmesi/önerilmesinin gereği doğmuştur:
1. İlçemizde öncelikli sorunların çözümü için başta Kaymakamlık ve Belediye arasında olmak üzere kurumlar arasında işbirliği iradesi ve dayanışmanın artırılması gerekmektedir. Bu amaçla gerek kamu kurumları ve gerekse sivil toplum kuruluşları arasında duyarlılık, farkındalık, bilinçlendirme, kültürler arası ilişki konularında işbirliği, ortak çözüm ve projeler geliştirilmeli ve geliştirilen projelere katılım sağlanmalıdır.
2. Trafik sorununun çözümü için her ne kadar yapılması planlanan Metro projesinin gerçekleştirilmesi bir nebze yararlı olsa da sorunu temelden çözemeyeceği için, bu sorunun çözümü için; Avcılar-Firüzköy-Esenkent yolu gibi alternatif güzergâhların hayata geçirilmesi, Doğan Araslı Bulvarı üzerindeki cep araç parklarının tamamen kaldırılması, Doğan Araslı Bulvarı üzerindeki trafik lambalarının azaltılarak buralarda üst geçitler yapılması, eski belediye önündeki kavşağın gözden geçirilmesi, merkezi noktalarda çok katlı otoparklar yapılması, trafik yoğunluk saatlerinde trafik zabıta denetimlerinin sağlanması, minibüs yolcu taşımalarında daha uygun bir taşıma anlayışı getirilmeli, sabah ve akşam saatlerinde çevre ilçelere ve yakın güzergâhlara İETT otobüslerince sefer düzenlenmesi, Esenyurt dolmuş ve taksi şoförlerinin sosyal eğitimden geçirilmesi gerekmektedir.
3. Eğitim sorununun çözümü için, Belediye Başkanlığının “Lise kampüs projesi” nin gerçekleştirilmesi ve her mahallede yeteri kadar yeni derslikler yapılması, öğrencilerin sosyal kültürel faaliyetleri gerçekleştirebilecekleri spor salonu, yüzme havuzu, tiyatro salonu gibi alanların her okul ve her öğrenciye ulaşabilecek şekilde organize edilmesi, okulların ihtiyacı olan tamirat, tadilat, boya- badana gibi ihtiyaçlarının giderilmesi, okullarının güvenliğinin sağlanması, hizmetli eleman eksikliğinin giderilmesi, öğretmen açığının giderilmesi gerekmektedir.
4. Göçmen yoğunluğu sorununun çözümü için, mevzuat çerçevesinde denetimlerin yapılması, ikamet izni sureleri bittiğinde yeni ikamet izni için bildirdikleri adreslere taşınıp taşınmadıkları ve hala eski adreslerinde ikamet edip etmediklerinin denetlenmesi gerekmektedir. Ayrıca bu konuda göçmenlerin sağlık taramasından geçirilmesi, ayrıca eğitim ve adalete erişimleri sağlanmalıdır.
5. Uyuşturucu sorununun çözümü için, topyekûn bir duyarlılık gösterilmesi, 18 yaş altı kişilerin ebeveynlerinin ve özellikle annelerinin tamamının bu konuda eğitilmesi ve güvenlik tedbirlerinin arttırılması gerekmektedir.
6. Güvenlik sorununun çözümü için bütün park-bahçe ve meydanlarda yeteri kadar güvenlik görevlisi ve MOBESE kamerası bulundurulması gerekmektedir.
7. Gıda, sağlık, çevre, çöp geri dönüşüm yerleri, kaldırım işgali konularındaki sorunların çözümü için etkin zabıta denetimlerinin artırılması gerekmektedir.
8. İnsan hakları ihlalleri ve kötü muamele sorununun çözümü için görevlilerin daha hassas davranması gerekmektedir. Bu konuda kamu görevlilerinin, üniversite ile işbirliği içinde ceza mahkemesi hukuku kapsamında eğitime tabi tutulması, sığınma evlerinin artırılması ve kadın sığınma evlerinin gizliliğinin sağlanması gerekmektedir.
9. Konut mağdurlarının çözümü için taraflar bir araya getirilerek hukuki ve teknik destek verilip gerekirse Esenyurt Belediyesinin garantörlüğünde mağduriyetlerin giderilmesi gerekmektedir.
10. Alt yapı ve derelere verilen atık su sorununun çözümü için zamanında müdahale ve sıkı denetimlerin yapılması, ayrıca diğer ilgili makamlara sorunun iletilmesi gerekmektedir.
11. İşsizlik sorununun çözümü için Esenyurt Belediyesi tarafından Esbim kapsamında yürütülen çalışmalarının desteklenmesi ve kapsamının genişletilmesinin sağlanması, Esenyurt'taki nüfus yoğunluğu düşünülerek Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına bağlı İŞKUR şubesinin açılması gerekmektedir.
12. İmar sorunlarının çözümü için hukuka uygunluk çerçevesinde çözüm yolları önerilmesi ve bu konuda sorun yaşayanlara hukuki aydınlatma bakımından destek verilmesi gerekmektedir. Yargı tarafından verilen yürütmeyi durdurma kararları ve plan iptalleri olan yerlerde plan çalışmaları tamamlanması gerekmektedir.
13. Kültürel sorunların çözümü için başta sanatsal etkinlikler olmak üzere yeteri kadar sinema, tiyatro, konser, festival, sergi, müze, fuar vb. etkinliklerin kentin bir parçası haline getirilmesi gerekmektedir. İlçenin tiyatro sahnesi ve genel olarak da sanatsal gösterilerin sergileneceği sahnelerin nüfusa göre çok yetersiz kaldığı, kolay ulaşılabilir bir lokasyon da olmadığı ve bu nedenle yeni sahnelerin yapılması gerekmektedir.
14. Deprem ve afet sorununun çözümü için öncelikle riskli yapıların tespiti ve kentsel dönüşümün sağlanması, afet ve kriz anında toplanma alanlarının yeterliliğinin belirlenmesi ve toplanma alanlarının apartman girişlerine işlenmesi, afet ve kriz anında alternatif iletişimin sağlanması için mahalle merkezlerinde ücretsiz wi - fi ağı oluşturulması gerekmektedir.
15. Yeşil alan sorununun çözümü için mevcut yeşil alanların korunması ve uygun olan bütün yerlerin yeşil alana çevrilmesi; bütün kaldırım ve refüjlere tercihen kışın yaprak dökmeyen uygun ağaç cinsinden ağaç dikilmesi gerekmektedir.
16. Spor, çocuk oyun ve dinlenme alan sorununun çözümü için özellikle engelliler parkı olmak üzere nitelikli parklar yapılması ve bu amaca uygun olan sokakların trafiğe kapatılması; spor faaliyetlerinin artırılması, özendirilmesi, spor kulüplerinin desteklenmesi, spor salonlarının artırılması ve mevcut spor salonlarının işletilmesinin tekrar belediye protokol ile devredilmesi, okul bahçeleri, statlar gibi alanlarda halka; step, aerobik gibi halka açık sporlarının yaptırılması gerekmektedir.
17. Kadınlar ile ilgili sorunların çözümü için öncelikle kadın şiddetinin önlenmesi, farkındalık projelerinin geliştirilmesine katkıda bulunulması, bu konuda özellikle erkeklere yönelik yayınlar yapılması, her alanda kadınlara pozitif ayrımcılık yapılması, yeteri kadar kreş yapılması gerekmektedir.
18. Sosyal politikalar sorununun çözümü için Esenyurt Kaymakamlığı ve Esenyurt belediyesinin bu konudaki çalışmalarının artırılarak devam ettirilmesi, özellikle dezavantajlı grupların doğru tespit edilmesi ve bu kesimlere yeteri kadar yardım yapılması ve ayrıca yardımların denetlenmesi gerekmektedir.
19. Engellilere ilişkin sorunlarının çözümü için bütün yol, kaldırım, geçit ve bina girişlerinde gerekli işaret ve donanımlar tamamlanmalıdır.
21. Hayvan hakları konusunda yaşanan sorunların çözümü için, sokak hayvanı popülasyonunun hızla artması nedeniyle acil olarak sokak hayvanlarının kısırlaştırması için (rutinin dışında) bölgedeki hayvan severlerle koordineli özel bir çalışma başlatılması ve tüm kısırlaştırmaları tamamlanması; ayrıca çevre ilçelerden Esenyurta getirilip bırakılan hayvanların engellenmesi için zabıtanın özel bir birim oluşturması; Veteriner İşleri Müdürlüğünün gece ekibi olmadığı için gece gerçekleşen kaza vb. durumlarda sokak hayvanlarının sahipsiz bırakılmaması; yapılacak çalışmalarda kent konseyi hayvan hakları çalışma grubu ile iletişim ve işbirliği içinde olunması (gönüllülerin sorunların çözümünde her türlü desteği verebilmesi için) ve Esenyurt belediye meclisince alınan havai fişek yasağının zabıtaca etkin bir şekilde takip edilmesi gerekmektedir.
22. Esenyurt'un imajı sorununun çözümü için bütün paydaşların ortak tavır ile hareket etmesi; Esenyurt başlığı ile abartılı olarak verilen haberlerin yerine objektif haber yapılması; kent meydanındaki güvenlik araçlarının meydan dışında daha uygun yere alınması ve meydandaki Kızılay araçlarının meydanın doğu kenarına taşınması, kente sanatsal eserler (heykel, anıt vs.) kazandırılması gerekmektedir.
23. Basın kuruluşlarının bağımsız ve özgürce faaliyet gösterebilmeleri, kamu yararı açısından çok önemlidir. Bu anlamda merkezi ilçemizde bulunan basın kuruluşlarının, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Esenyurt Belediyesi ve Esenyurt Kaymakamlığınca maddi olarak desteklenmesi gerektiğini düşünüyoruz.
Esenyurt halkı adına gereğinin yapılması dileğiyle, ilgili kurum, kuruluş ve paydaşlarımızın bilgilerine saygı ile sunuyoruz.
ESENYURT KENT KONSEYİ YÖNETİM KURULU
Haber Videosu:
|