Sevgi Dolu Bir Kucağın Gücü: Ebeveynlerin Çocuklarına Sevgiyle Yaklaşmalarının Önemi


Bu makale 2024-02-29 14:02:12 eklenmiş ve 301 kez görüntülenmiştir.
Sümeyye BİLİCİ

Sevmek 6 harfli ama yaşarken ne uzun kelime.. Birini sevdiğimizde, sevdiğimiz gözlerimiz, dünyayı görme biçimimiz olur.

            Sahi ne olur da, nasıl olur da severiz?

İçinde büyüdüğümüz evler dünyayı anlamlandırma biçimimizin temellerini oluşturur. Anne babamızın bize yaklaşımı, davranış biçimi, bize yansıttıkları değer verme ölçütleri henüz küçük yaşlarda bizlerin içimizde kurduğumuz dünyayı oluşturur. Kendimize anne babamız bizi nasıl görüyorsa öyle bir dünya kurarız. Anne babamız için ikinci plandaysak kendimize kurduğumuz dünyada hayat sahnesinde başrol olamayız. Anne babamız bizimle hangi dili konuşursa o dili öğreneceğimiz gibi bizi nasıl severse sevilme hissini onunla tanımlarız.

            Doğduğumuz evde anne babalarımız; kalbimiz kırıldığında bunu gözlerimizden anlayabilmişse, başımızı okşamış, sırtımızı sıvazlamış, koca dünyaya karşı küçücük kendiliğimizle yalnız olmadığımızı hatırlatmışsa sevildiğimizi hissederiz. Büyüdüğümüzde sevdiğimiz insanları küçük dünyamızda anlam kazanan bu hisse yaslarız. Nasıl sevildiysek öyle severiz.

Bir de sevmeyi yanlış anlamlandırmamıza sebep olan ebeveyn tutumları vardır. Burada hiç sevilmedik diyemeyiz elbette ancak ya doğru sevilmedik ya da eksik sevildik…

Eğer sevilmezsek ne olur? Eğer ebeveynlerimiz bizi sevmezse, zihnimizde ebeveynimizin bizimle vakit geçirdiği, oyunlar oynadığı, empati gösterdiği, gözyaşlarımızı sildiği, şefkat gösterdiği imgeler olmaz. Bu durum içimizde kendiliğimizle aramızda bir boşluk oluşturur. Birini sevdiğimizde de onunla aramıza bu boşluk girer.

Yani anne babamızın gösterdiği sevgi, bizde içsel bir harita oluşturarak, sevme ve sevilme kavramlarını anlamlandırma biçimimizi ve karşımızdakini nasıl seveceğimiz düşüncesini hayat boyu etkiler. İç dünyamızda anne babamızdan yansıyan ve doğru anlaşılan sevgi, ilişkilerimize derinlik katar ve içsel bütünlüğümüzü güçlendirir. Ancak, yanlış anlamlandırdığımız veya eksik hissettiğimiz sevgi, içsel bir boşluk yaratır. Bu nedenle, sevginin doğru bir şekilde anlaşılması ve ifade edilmesi, duygusal dünyamız ve ilişkilerimiz açısından önemlidir. İçsel dünyamızdaki bu temel duygu, sevme kapasitemizi etkiler ve sevdiklerimizle kurduğumuz ilişkilerde önemli bir rol oynar.

                                                                                              Psikolog / Psikoterapist

                                                                                              Sümeyye BİLİCİ

Yorumlar
Adınız :
E-Mail :
Başlık :
Yorumunuz :
Güvenlik :
Değiştir  
Toplam 0 yorum. Tüm yorumları okumak için tıklayın.
Diğer yazıları...
Köşe Yazarları
 ‹ 
 › 
Arşiv Arama
- -
Anket
CUMHURBAŞKANI KİM SEÇİLİR
Seri İlanlar
Gazete Avcılar
© Copyright 2013 DKM Tasarım. Tüm hakları saklıdır. Dkm Medya
GÜNDEM
Kadına Şiddet
Anayasa Haberleri
gazete avcılar
gazete avcılar
SPOR
Galatasaray
Fenerbahçe
Basketbol Haberleri
Şampiyonlar Ligi
SİYASET
Recep T. Erdoğan
Devlet Bahçeli
EĞİTİM
Eğitim Haberleri
Eğitim Bakanlığı
A.Ö.L.
Eğitim Portalı
DÜNYA
LİNG
Hava Durumu
ilkbir hizlipro Dolar kaç para